donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Historicus Bart Wallet (VU): ,,Interkerkelijke herdenking voor 4 mei in Dordrecht mooi gebruik dat navolging verdient

4 mei 2016

DORDRECHT -  De interkerkelijke  herdenkingsdienst van kerken vandaag in Dordrecht vindt historicus dr. Bart Wallet van de VU een mooi gebruik dat navolging verdient. Dat zegt hij in het Nederlands Dagblad (ND). ,,Kerken hebben de samenleving veel te bieden, als het gaat om herdenken. Tegenwoordig houden slechts kerken op de biblebelt nog diensten voor dodenherdenking.  In Dordrecht houden kerken sinds een aantal jaren op 4 mei samen een herdenkingsdienst, waar ook de burgemeester en wethouders bij zijn.”


In 1946 was de eerste brede herdenking in een kerk in Dordrecht. Rond 2011 leek deze traditie, die inmiddels breder was geworden, te stoppen. De burgemeester van Oudewater Pieter Verhoeve en de voorzitter van het Platform Raad van Kerken Hans Berrevoets namen toen als betrokken burgers het initiatief om een nieuwe vorm van herdenken toekomst bestendig te maken. Vaak worden in de herdenking namen genoemd uit de breedte van de samenleving. Zo kregen jonge kinderen die slachtoffer waren geworden van de tweede wereldoorlog weer een naam, dragers van de militaire willemsorde (MWO), de laatste Rabbijn Katan en DFC voetbaltrainer Arpad Weisz.

In juli is er voor het museum Hof van Nederland ook een hagepreek, die de waarden  zoals vrijheid en gewetensvrijheid laat doorklinken waarvoor de Koning op 27 april 2015 voor het museum ook tekende.  Deze hagepreek, met als historisch perspectief de vrije statenvergadering in Dordrecht van 19 juli 1572, wordt nadrukkelijk gezien als startpunt van een inhoudelijk programma in de openlucht.

(de herdenking 4 mei begint om 19 uur in de Singelkerk aan de Dubbeldamseweg/Singel)

Lees meer over:

4 mei nd dr. Wallet
Deel dit bericht met je vrienden!