zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Oud-directeur De Berckepoort Dordrecht Roel Althuisius (73) overleden

3 mei 2016

DORDRECHT – Roel Althuisius (73) is overleden. De oud-directeur van het creatieve centrum De Berckepoort in Dordrecht was al jaren ernstig ziek. Daarom moest hij zijn taken in 2003 al neerleggen. De afscheidsplechtigheid is op een bijzondere plek: Op vrijdag 6 mei begint er een bijeenkomst om 13 uur in de Augustijnenkerk naast wat  eens de Berkepoort was waar Roel voor iedereen Roel was.

Voordat creatief Dordrecht hem leerde kennen als een mensgerichte directeur was hij in de wijken actief. Roel wilde mensen op een bijzondere manier tot ontwikkeling brengen en dat heette dat vorming. Dat deed Roel altijd betrokken bij mensen. Zeker in Krispijn genoot hij een bekendheid aan het begin van zijn Dordtse tijd.

Roel was voor de laatste keer zichtbaar in Dordrecht toen hij in 2011 kon laten zien welke boeken op zijn nachtkastje liggen. Hij kon toen al niet makkelijk meer lezen en was vooral aangewezen op het luisterboek. Willem Elsschot noemde hij zijn lievelingsschrijver.
Het sprak hem aan, dat Willem Elsschot met zo weinig woorden zo veel kon uitdrukken.
  
,,Elk woord staat op de  Goede plaats. Alle belangrijke emoties van het leven vind je in zijn boeken terug”, aldus Roel in 2011. Zo sprak hij ook via de schrijver.

(bericht van To Be)
Deze week ontvingen wij het trieste bericht dat oud-collega Roel Althuisius op vrijdag 29 april is overleden. We zullen hem herinneren als een zeer bevlogen, inhoudelijk deskundig en aimabele man.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Matty, kinderen en kleinkinderen. Roel Althuisius is medeoprichter en 25 jaar dé drijvende kracht achter de stichting voor Culturele Educatie in Dordrecht geweest. Hij was directeur van de Berckepoort tot 2003. Hij heeft samen met Wil Stevens de fusie tussen de stichting Culturele Educatie en de Toonkunst Muziekschool gerealiseerd. Deze samenwerking van de Toonkunst Muziekschool en de Berkepoort heeft geleid tot Stichting ToBe, waarvan Wil Stevens de directeur werd.

Na zijn afscheid als directeur is Roel nauw betrokken gebleven bij het opzetten van nieuwe projecten en een trouwe bezoeker van alle activiteiten, exposities en voorstellingen van ToBe in de Berckepoort en zelfs in het latere Energiehuis.

Lees meer over:

roel to be Berckepoort
Deel dit bericht met je vrienden!