donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Acht namen staan voor circa duizend slachtoffers met band met Dordrecht

29 april 2016

DORDRECHT – In de interkerkelijke bezinningsbijeenkomst – die om 19 uur in de Singelkerk op de hoek met de Blekersdijk begint – wordt namen in herinnering gehouden. De fractievoorzitter van D66, Nelleke de Smoker, zal ditmaal de acht namen noemen, die staan voor circa duizend mensen  met een band met Dordrecht die omkwamen in de tweede wereldoorlog. ,,We gedenken telkens met een aantal namen opdat alle namen in herinneringen blijven voortleven….”, zo wordt in de liturgie vermeld.

Overigens: Aanstaande zondag worden ook namen genoemd tijdens een plechtigheid op de Essenhof. Het gaat dan om zij die zijn begraven op de begraafplaats.

De namen op 4 mei:

• Plaatsvervangend Directeur Buitenschool Bernadina Catharina Dicke. Zij kwam om bij het bombardement op park Merwesteyn op 24 oktober 1944
• DFC trainer Arpad Weisz van het Betlehemplein 22. Omdat hij Jood was, werd hijgedwongen te stopper als trainer. Arpad Weisz werd in 1944 vermoord in Auschwitz. Ook zijn gezin werd omgebracht.
•  Geheim agent en marconist van Soldaat van Oranje Aart Alblas: één van de vier zonen van Dordrecht uit 1918. Omgebracht in concentratiekamp Mauthausen in september 1944
• Politicus Emanuel Hamburger. Hij was ook  leraar aan de gemeentelijke HBS en woonde aan de Singel 56 – 58. Hamburger werd door leerling in 1944 verraden en in 1945 vermoord.
• Onderwijzer Leendert Keesmaat, één van de achttien doden uit het gedicht van Jan Campert. Hij werd 75 jaar geleden doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte. Uit zijn mond klonk op weg naar fusilladeplek  psalm 43.
• Rabbijn en godsdienstleraar Barend Josua Katan. Hij volgde in 1932 rabbijn Dasberg op en werd op 30 april 1943 omgebracht in concentratiekamp Auschwitz. Katan is de laatste rabbijn uit de Dordtse geschiedenis. Vanaf de Rozenhof 22 werden ook zijn vijf andere gezinsleden weggevoerd en vermoord.
• Johan Dhont uit Dordrecht werd nog in april 1945 door Duitsers nabij Hoogenveen doodgeschoten.
• Hannelore Thal, was gevlucht uit Dortmond . Ze zat ondergedoken aan de Adriaan van Bleyenburgstraat 50. Ze werd opgepakt en kwam in juli 1943 om in Sobibor.

Overigens bestaat nog steeds het plan om ergens in Dordrecht een plek te vinden om alle slachtoffers in gedachten te houden. De zogeheten slachtofferlijsten zijn inmiddels te vinden op de website van het museum 40-45.

Lees meer over:

namen duizend
Deel dit bericht met je vrienden!