zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Allereerste vignet Gezonde School voor Insula College

19 april 2016

DORDRECHT -  Allereerste vignet Gezonde School voor VO school in regio Zuid-Holland Zuid. Insula College in Dordrecht eerste VO school met themacertificaat Sport en Bewegen: "Structureel aandacht besteden aan sport en bewegen, maakt dat de leerlingen ook daadwerkelijk gáán bewegen!"

Een Gezonde School vignet; voor veel basisscholen in Zuid-Holland Zuid inmiddels al een 'normale zaak'. Voor scholen in het Voortgezet Onderwijs was dit vignet echter nog buiten bereik in Zuid-Holland Zuid. Maar daar is nu verandering in gekomen. Het Insula College uit Dordrecht mag zichzelf de eerste school in de regio met het vignet noemen en ontving vandaag, op 19 april 2016, het vignet Gezonde School met themacertificaat Sport en Bewegen. Tijdens het speciale sportevent Olympic Moves kreeg de school het vignet uitgereikt uit handen van Luuk de Leeuw, dé mascotte voor sport en bewegen in Dordrecht. Dit eerste vignet is een belangrijke stap in de ontwikkeling naar een gezonde VO schoolomgeving en als het aan de Dienst Gezondheid & Jeugd ligt volgen hierna nog veel meer VO scholen in Zuid-Holland Zuid.

Erkenning
Gezonde leerlingen presteren beter; kunnen zich beter concentreren én zitten lekkerder in hun vel. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Zo zorgen ze voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben ze aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen.

Structureel aandacht
Op 1 februari 2016 behaalde het Insula College (mavo, locatie Koningstraat) het vignet dat de school tijdens het speciale sportevenement officieel kreeg uitgereikt. De school behaalde het vignet omdat zij structureel extra aandacht besteden aan sport en bewegen. De school heeft dit vastgelegd in haar beleid en werkt samen met diverse partijen - zoals sportbedrijf Dordrecht, de gemeente Dordrecht en de Dienst Gezondheid & Jeugd - om zowel onder schooltijd als na schooltijd beweeg- en sportactiviteiten aan te bieden. Ook heeft het Insula College een schoolplein dat uitdaagt tot bewegen.

Directeur Bas Bastiaanse: "Structureel aandacht besteden aan sport en bewegen, maakt dat de leerlingen ook daadwerkelijk gáán bewegen! Een gezonde geest en gezond lichaam levert betere prestaties op."

Méér scholen een vignet
Als het aan de Dienst Gezondheid & Jeugd ligt, dient het Insula College als inspiratie voor veel meer VO scholen in de regio om het vignet Gezonde School te behalen. De Gezonde School aanpak helpt scholen om de aandacht voor een gezonde leefstijl structureel te verankeren in beleid en werkwijze. Op die manier werken we samen aan een gezonde omgeving voor de kinderen en een gezonde toekomst voor iedereen.

Ook directeur Bastiaanse van het Insula College hoopt een inspiratie te zijn voor collega scholen met dit eerste vignet: "We hopen dat dit een stimulans is voor collega scholen om het vignet ook halen en ervoor te gaan. Mede door de richtlijnen van de Gezonde School zijn we een veilige en actieve school."

Hoe behalen?
Om het vignet Gezonde School te behalen moeten scholen aandacht hebben voor gezondheid en het bevorderen van een gezonde leefstijl in beleid, omgeving en educatie. Ook moeten zij gezondheidsproblemen signaleren en de begeleiding bieden die nodig is om de kinderen te bewegen naar een gezonde leefstijl. De Gezonde School Adviseur van de Dienst Gezondheid & Jeugd helpt en adviseert scholen hierbij. Samen met andere partijen, zoals het sportbedrijf, de gemeente en jeugdgezondheidszorg kan de Gezonde School aanpak in Zuid-Holland Zuid worden gerealiseerd.

Deel dit bericht met je vrienden!