zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Aapjeskast moest voor Dordrecht behouden blijven

15 april 2016

DORDRECHT - Voor de Dordtse investeerder Gerrit Drenth was het overduidelijk dat de befaamde bimbobox uit het failliete V&D-filliaal niet zomaar uit de stad mocht verdwijnen. Drenth: "Het is een stukje historie dat gewoon in de stad hoort."

De aapjeskast werd na het faillissement op een veilingsite gezet door de curator. Een groep Dordtenaren, onder leiding van stadshistoricus Jaap Bouwman heeft toen een crowdfundingsactie opgezet.

Maar toen eerder deze week bleek dat die actie niet ging lukken, was de angst groot dat de aapjeskast de stad zou verlaten. Maar nu blijkt dat Gerrit Drenth, investeerder achter bar-restaurant 't Bevertje bij het Beverwijcksplein de koper is. De bimbobox komt in het restaurant te staan dat wordt gedraaid door zijn vrouw en dochter.

"Ik liep al weken met het idee", zegt de 50-jarige Drenth. "Ik heb geen tijd voor dure auto's en andere dure dingen, zoals oldtimers en andere dingen. Maar als je iets doet in een stad en zo'n icoon dreigt voor de stad te verdwijnen, dan moet je ook je best doen om zoiets in Dordrecht te behouden."

Het restaurant kreeg een paar jaar geleden een metamorfose. Oud-Dordrecht staat daarin grotendeels centraal. Drenth: "En in die setting passen de aapjes perfect"

Liever op eigen houtje
Drenth wilde liever 'op eigen houtje' de bimbobox kopen, in plaats van aansluiten bij de crowdfundingactie, opgestart door stadshistoricus Jaap Bouwman. "Ik sta gewoon liever niet naar de zijlijn", legt hij uit. "Maar aan de andere kant, had alle aandacht nou ook weer niet gehoeven."

Drenth betaalde uiteindelijk 33.791 euro voor de muziekautomaat. Dat bedrag is inclusief de veilingskosten.

Want aandacht zal er zeker zijn. De bimbobox, die al tientallen jaren voor vermaak zorgt bij kleine kinderen in Dordrecht, zal ook op de nieuwe locatie voor aanloop zorgen. "Als mensen speciaal voor de aapjes hierheen komen is dat prima", gaat Drenth verder. "Maar daar hoeven we het niet specifiek voor te doen. Het zit hier elke avond al helemaal vol. We doen het eerder voor de mensen die eraan gehecht zijn."

Wanneer de aapjesbox op zijn nieuwe plek bij het Beverwijcksplein komt, kan Drenth nog niet zeggen. Dat hangt af van de curator. Van dat moment wil Drenth wel iets speciaals maken. "We hebben begrepen dat een van de toiletjuffrouwen van de V&D echt verknocht was aan het apparaat", zegt Drenth. "We willen graag met haar in contact komen en misschien kan zij de bimbobox onthullen.

Bron: RTV Rijnmond.

Lees meer over:

aapjes behouden bimbokast
Deel dit bericht met je vrienden!