dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Steekproef naar gezondheidsrisicos omwonenden DuPont

24 maart 2016

DRECHTSTEDEN - Er komt een steekproef om nader te onderzoeken of inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gezondheidsrisico's hebben opgelopen door de jarenlange uitstoot van een giftige stof door chemisch bedrijf DuPont/Chemours.

Staatssecetaris Sharon Dijksma (Milieu) schrijft dit donderdagochtend aan de Tweede Kamer. Zij heeft met de gemeentes en de provincie Zuid-Holland afgesproken dat er ook informatieavonden komen voor de inwoners van de drie plaatsen.

Risicogebied
Woensdag lekte een rapport van het RIVM uit waarin duidelijk wordt dat omwonenden van de fabriek tussen 1967 en 2002 zijn blootgesteld aan te hoge waarden van de stof. Zij zouden daardoor last kunnen krijgen van een leveraandoening.

In het rapport wordt iets duidelijker wat het 'risicogebied' is. Op een kaartje is een gebied te zien waar de waarden beduidend hoger waren dan de veilige grenswaarde en een bredere cirkel waar de waarden gemiddeld iets hoger waren. (Zie hieronder)

Werknemers van DuPont zijn het meest blootgesteld aan het gif. In de bredere cirkel bevindt zich het zuidelijke deel van Sliedrecht en een klein puntje van de Dordtse woonwijk Merwedepolder.

Op het kaartje is het volgende te zien: De berekende jaargemiddelde PFOA concentratie in de buitenlucht in 2000 (ng m-3) in de omgeving van DuPont Chemours Nederland. Contouren geven de gebieden weer waarin een minimale concentratie berekend is van 25 (lichtblauw) respectievelijk 75 ng m-3 (donkerblauw) De mediane concentratie waaraan omwonenden in deze gebieden kunnen zijn blootgesteld bedraagt 50 (lichtblauw) respectievelijk 100 ng m-3 (donkerblauw). De berekeningen moeten als indicatief beschouwd worden. (Bron RIVM)

'Niet geschokt'
De stof waar het om draait heet PFOA (perfluoroctaanzuur) en wordt ook wel C8 genoemd. Het is een stof die tot 2012 bij DuPont gebruikt werd voor de productie van teflon. Dat wordt onder meer gebruikt voor de antiaanbaklaag van pannen.

Werknemers van de fabriek, die anoniem willen blijven, zeggen dat er onder het personeel niet geschokt gereageerd is op het rapport. "We lezen al maanden allerlei berichten, maar niemand kan ons vertellen of we ziek worden", zegt één van hen.

Strengere normen
Een oud-werknemer zegt blij te zijn met het aanbod van Chemours (dat de DuPont-fabriek overnam) om werknemers en oud-werknemers een gratis bloedtest aan te bieden. "Die test is duur en die wil ik nu wel laten doen", zegt een werknemer. Ook hij wil anoniem blijven, "omdat het bedrijf altijd goed voor mij is geweest."

Werknemers geloven niet dat het bedrijf zijn mensen bewust heeft blootgesteld aan te hoge concentraties. "DuPont heeft zich altijd gehouden aan strengere normen dan die vroeger wettelijk golden. Achteraf is het makkelijk oordelen."

Omwonenden
Omwonenden reageren gelaten. "Eigenlijk weet ik door dat rapport nu nog niks", zegt een bewoonster van de Merwedepolder. Mensen die ongerust zijn, kunnen contact opnemen met de GGD Zuid-Holland Zuid.

Staatssecretaris Dijksma wil een aanvullend onderzoek van de zogeheten drinkwaterwinpunten, stroomafwaarts op de Merwede. Dat was een wens van het RIVM. Mocht in het water PFOA worden aangetroffen, dan beveelt het RIVM "nadere maatregelen" aan.

Klik hier voor het volledige rapport van het RIVM.

Bron: RTV Rijnmond.

Lees meer over:

rivm uitstoot rapport
Deel dit bericht met je vrienden!