Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Deel uit serie van nieuw ontdekte Rembrandt te zien in Dordrechts Museum'
14mrt 2016

Deel uit serie van nieuw ontdekte Rembrandt te zien in Dordrechts Museum

DORDRECHT - Het nieuw ontdekte kunstwerk ‘Flauwgevallen jongeman’ (ruiken) van Rembrandt van Rijn, dat te zien is op de TEFAF in Maastricht, maakt onderdeel uit van een serie van vijf schilderijen waarvan er één in bezit is van een Nederlands museum: Museum De Lakenhal in Leiden. Wie deze ‘Brillenverkoper’ van Rembrandt wil bewonderen, kan een bezoek brengen aan het Dordrechts Museum. Daar maakt het schilderij deel uit van de tentoonstelling Uit liefde voor de stad, die vanaf 20 maart te zien is.

De Brillenverkoper (ca. 1624) werd in 2012 aangekocht voor de collectie van Museum De Lakenhal, met steun van de Vereniging Rembrandt. De serie waar het schilderij deel van uitmaakt, is gewijd aan de vijf zintuigen. Van vier werken is de verblijfplaats nu bekend: ‘Drie Musici’ (gehoor), ‘De Operatie’ (gevoel) en de ‘Brillenverkoper’ (zicht). Het vijfde schilderij, dat gewijd is aan de smaak, is nog altijd zoek. Rembrandt schilderde deze reeks schilderijen op 18-jarige leeftijd. Het zijn de vroegst bekende schilderijen van de Leidse meester.

De ‘Flauwgevallen jongeman’ werd door de Parijse kunsthandelaar Talabardon & Gautier ontdekt bij een klein Amerikaans veilinghuis. De Amerikaanse miljardair Thomas S. Kaplan heeft het paneeltje recentelijk aangekocht voor zijn The Leiden Collection, een particuliere collectie van 17e-eeuwse Leidse meesters in New York.

Uit liefde voor de stad
Museum De Lakenhal heeft de ‘Brillenverkoper’ nu tijdelijk uitgeleend aan het Dordrechts Museum, voor de tentoonstelling Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer Leiden Dordrecht. In deze tentoonstelling komen schatten uit drie stedelijke collecties samen: kunstvoorwerpen en historische objecten uit de collecties van de gemeente Deventer, Museum De Lakenhal en het Dordrechts Museum. Deze unieke tentoonstelling vertelt de verhalen van deze steden, en maakt daarmee het grote belang van stedelijke collecties zichtbaar. De tentoonstelling is een initiatief van de Vereniging Rembrandt die zich al 132 jaar inzet voor de versterking van de Collectie Nederland door musea te steunen bij belangrijke kunstaankopen. Door aankopen zoals die van de ‘Brillenverkoper’ door Museum De Lakenhal te steunen, draagt de Vereniging Rembrandt bij aan de verrijking van het openbaar kunstbezit in Nederland. 

Jonge Rembrandt
De ‘Flauwgevallen jongeman’ is nu te bewonderen op de TEFAF in Maastricht, en de ‘Brillenverkoper’ is vanaf 20 maart te zien in het Dordrechts Museum.

Museum De Lakenhal werkt in samenwerking met het Ashmolean Museum aan een tentoonstelling over de ‘Jonge Rembrandt’ die 2018/2019 te zien zal zijn in Oxford en Leiden. Museum De Lakenhal is in gesprek met The Leiden Collection in New York, om alle vier de zintuigschilderijen voor het eerst sinds lange tijd weer samen te brengen in deze tentoonstelling.

Uit liefde voor de stad is een samenwerking tussen het Dordrechts Museum, Museum De Lakenhal, Deventer Verhaal en de Vereniging Rembrandt. Uit liefde voor de stad is te zien van 20 maart t/m 11 september in het Dordrechts Museum.

Bijlage:
Rembrandt Harmensz. van Rijn (Leiden 1606 - Amsterdam 1669): Brillenverkoper, uit ca. 1624. Olieverf op paneel, binnenmaat: 20,5 x 17,5 cm. Museum De LakenhalDeel dit bericht met je vrienden!