zaterdag 19 juni 2021

Alles over Dordrecht

Tijd dringt voor besluit over IC verbinding Dordrecht Breda

9 maart 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Burgemeester A.A.M. Brok van Dordrecht heeft staatssecretaris Dijksma in een brandbrief met klem verzocht gehoor te geven aan de Kamerbrede motie om de Intercity-verbinding tussen Dordrecht en Brabant te behouden. De NS wil die verbinding per 2017 schrappen. Dordrecht, gesteund door andere gemeenten, regio's en provincies, strijdt al lange tijd tegen dit voornemen.

Het voornemen van de NS berokkent stad en regio de komende jaren miljoenen aan economische en maatschappelijke schade, zo blijkt uit een kosten-baten analyse. Dordrecht heeft de staatssecretaris een uitgewerkte oplossing aangereikt om die schade te voorkomen: de Benelux-lijn via Dordrecht laten rijden is in de dienstregeling in te passen.

Wethouder Rik van der Linden (Verkeer en Vervoer): "Wij hebben alles uit de kast getrokken om het ministerie op het juiste spoor te krijgen: een doorrekening van economische en maatschappelijke schade, een Kamerbrede motie, een uitgewerkte inpassing van een IC in de dienstregeling en brandbrieven ondertekend door overheden en tientallen maatschappelijke instellingen. Deze argumenten zijn niet te negeren door de staatssecretaris. Ik heb er vertrouwen in dat zij de wens van de Tweede Kamer en het belang van Dordrecht en de duizenden Dordtse reizigers niet terzijde schuift."

Pendel
In een eerder stadium heeft de NS voorgesteld een IC-pendel tussen Dordrecht en Breda te laten rijden als vervanger van de bestaande Intercity. Van der Linden: "Een pendel is voor ons alleen bespreekbaar als tijdelijke oplossing, met de voorwaarde dat we over twee jaar om tafel zitten om weer volwaardige IC-verbindingen in te passen."

Meebetalen onacceptabel
Meebetalen aan de exploitatie van zo'n pendel, zoals eerder is voorgesteld, blijft onacceptabel. Van der Linden: "Het kan niet zo zijn dat we IC-verbindingen moeten inleveren en dan ook nog moeten betalen voor een IC-pendel. Bovendien, wij dragen ons steentje al bij. Dordrecht en de andere overheden zijn bereid te investeren in regionaal openbaar vervoer. Bijvoorbeeld door de zuidzijde van het station verder te ontwikkelen. Maar wij zijn geen vervoersbedrijven: exploitatie hoort niet bij ons thuis."

Keuze
Het college en de gemeenteraad geven de strijd voor de Dordtse Intercity-kwaliteit niet op. "We richten ons rechtstreeks tot de staatssecretaris, want het is nu één voor twaalf. Tijd voor de staatssecretaris om de juiste keuze te maken."

Klik hier voor de brandbrief van burgemeester Arno Brok.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!