zondag 28 november 2021

Alles over Dordrecht

Honderd mensen op startavond rond vijftig jaar wijk Sterrenburg in Dordrecht

1 maart 2016

DORDRECHT – Honderd mensen waren maandagavond bij de startavond rond vijftig jaar Sterrenburg. De voorzitter van de winkeliersvereniging, Jan Willem Lemkes, opende de avond in de Open Hof aan de Herschelstraat.

Hij noemde het winkelcentrum, met een geschiedenis vanaf 1973, het dorpsplein van de wijk. ,,Het zou mooi zijn als de viering van de geboorte van de wijk, op 18 augustus, daar begint”, aldus Lemkes. De winkeliers gaan de komende maanden ook plannen maken met de nieuwe eigenaar van het centrum om een steentje bij te dragen aan het jubileumprogramma. Arie de Geus, die al 43 jaar een gezicht is van het winkelcentrum, zal daarbij ook een rol spelen. Hij was ook verantwoordelijk voor het boek over veertig jaar winkelcentrum, dat in 2013 uitkwam. Voordat het gesprek over de wijk begon waren er foto's te zien over het verleden en heden van de wijk. Daarvoor had John van der Laan zich ingezet. Hij is ook bekend als kalenderfotograaf.

Op het eiland van Dordrecht is Sterrenburg op voormalige Dubbeldamse grond met circa 22.000 inwoners de grootste buitenwijk. De eerste sleutels werden in 1966 overhandigd aan zeventien bewoners van de Eddingtonweg. Daarvan waren er twee op de startavond. ,,Ik ben al bijna 50 jaar bevriend met mijn buurvrouw, alhoewel zij inmiddels ergens anders woont”, zo zei een eerste bewoonster van de wijk, die ook wordt aangeduid met  Sterrenburg 1, 2 en 3.

Wethouder Piet Sleeking vertelde de Sterrenburgers over zijn eigen tijd aan de Eddingtonweg waar hij met zijn ouders rond 1970 woonde. Hij herinnerde zich Sterrenburg als een wijk met veel ruimte en groen. Wethouder Karin Lambrechts vond het mooi dat een wijk een jubileum aangrijpt om samen wat te ondernemen en zei bedankte gangmaker en presentator Hans Berrevoets.

Raadslid Bert Staat was er als bewoner van de Eddingtonweg/Eastonstraat  graag bij. Hij woont ook al 47 jaar in de wijk en is meer dan 25 jaar in de gemeentelijke politiek actief.

De Ontmoetingskerk in Sterrenburg 3 en de Open Hof kerk in Sterrenburg 1 willen ruimten maken voor activiteiten. Zo vertelden de predikanten Riet Boogaard en Rein Hoekstra. Dat geldt ook voor het theehuis in de wijk waarover Lia Klok met enthousiasme sprak.

Dik van der Zeijden vertelde over een theatervoorstelling rond 50 jaar Sterrenburg, waarbij in zeven stappen het verhaal wordt verteld van bewoners, wijk, kerk en andere Sterrenburgzaken.

Het openbaar onderwijs in Sterrenburg wil zich ook laten zien en de hoop is dat het christelijk onderwijs ook inhaakt. Van de zijde van de sport waren gisteren nog geen vertegenwoordigers aanwezig, maar wethouder Lambrechts verwacht ook sportieve jubileum activiteiten. In elk geval werd gesproken over een fietstocht door de wijk.

De opzet is dat er eerst allerlei ideeën worden verzameld. Daarvoor zullen moderne communicatiemiddelen worden ingezet, zo vertelde de nieuwe wijkmanager namens de gemeente Peter van der Linden.

De bedoeling is dat mensen samen ook feest vieren, herdenken en naar de toekomst kijken. De hoop is dat op 18 augustus de historische datum van Sterrenburg wordt gemarkeerd, maar dat er tussen daarna van september tot en met december festiviteiten zijn.

Zo wordt ook gedacht aan het gebruiken van het Sterrenburgpark voor allerlei activiteiten , zoals muziek, theater, een hagepreek met de kerken in Sterrenburg en nog veel meer.
Op dinsdag 15 maart zullen een aantal contactpersonen uit de wijk de eerste oogst aan ideeën bespreken en zorgen dat organisaties of mensen daarmee verder aan de slag gaan.

Iedereen kan buurtbook gebruiken om om te voorkomen dat er teveel op één dag wordt gedaan..
Meer daarover op:

BUURbook Sterrenburg
https://sterrenburg.buurbook.nl/
Op BUURbook Sterrenburg werken bewoners en professionals samen aan hun buurt. Spontaan feestje, serieus plan, vraag of verhaal. Schrijf je in en doe mee!
Dit is BUURbook
Wat is ons doel? De missie van BUURbook is dat bewoners ... Zoeken
Zoeken als ik de kaart verschuif vergroot kaart. Map Data. Map ...
Meer resultaten van buurbook.nl »

(beriicht op wijknieuws)

Samen feestje organiseren

Samen feestje organiseren 50 jaar Sterrenburg

Vele tientallen Sterrenburgers kwamen op schrikkeldag naar de Open Hof. Daar was een bijeenkomst over 50 jaar Stralend Sterrenburg. Hoe gaat Sterrenburg die verjaardag vieren?


In kleine groepjes wisselden de deelnemers allerlei ideeën uit: een fietstocht langs de opmerkelijke plekken, een Rondje Sterrenburg, fototentoonstellingen over de geschiedenis van de wijk, activiteiten op scholen, in het winkelcentrum en in kerken, een muzikaal programma in het park, een culturele modeshow en nog veel meer.


De vele bewoners en vertegenwoordigers van allerlei organisaties in de wijk wisselden hun ideeën uit en maakten afspraken voor de organisatie. Sterrenburg moet in dit jubileumjaar zeker stralen.

Delen via BUURbook

Om er voor te zorgen dat alle plannen goed op elkaar aansluiten en de samenwerking groot is, is aan iedereen de vraag te delen via BUURbook van Sterrenburg.

Delen via eigen sociale media is uiteraard ook erg welkom

(#sterrenburg)


Presentatie
De voorzitter van de winkeliersvereniging, Jan Willem Lemkes mocht de aftrap doen. Hij gaf ook het startsein voor een fotopresentatie gemaakt door de Rollende Fotograaf John van der Laan. Gastheer Hand Berrevoets ging in gesprek met de vele vertegenwoordigers van organisaties en vroeg hen naar hun ideeën.
Aan het einde van de bijeenkomst vroeg Hans een reactie van de wethouders Piet Sleeking (die woonde een tijdje in Sterrenburg tijdens zijn studie) en Karin Lambrechts (wethouders voor wijkgericht werken).

Meer weten?

Volg het nieuws over de activiteiten via de wijkwebsite (de nieuwspagina's verhuizen 9 maart naar de website van Dordt Centruaal) en via www.sterrenburg.buurbook.nl.


Nieuwe ideeën en plannen blijven welkom. Stuur de per mail naar stralendsterrenburg@outlook.com.


Lees ook het artikel op www.dordrecht.net.


Bekijk de foto's in het foto-album op deze site.


Meer info in het wijkmagazine voor Sterrenburg van Dordt Centraal (verschijnt komend weekend).


Samen feestje organiseren 50 jaar Sterrenburg

Deel dit bericht met je vrienden!