dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Noodkreet Dordrecht: Maak wet tegen onzinverzoeken

24 februari 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Burgemeester van Dordrecht Arno Brok wil dat er zo snel mogelijk wetgeving komt tegen misbruik van onder meer de Wet openbaarheid van bestuur. Hij heeft een brandbrief gestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

Aanleiding is de schier oneindige stroom aan informatieverzoeken en klachten van één man: Mustafa Karasahin.

De Dordtse veelschrijver bestookt de gemeente en ook andere overheden, zoals de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, met brieven, faxen en e-mails. In totaal 1230 stuks sinds oktober 2014. De overheid moet alle post afhandelen en tijdig beantwoorden en dat kost veel geld: de teller staat op 1,2 miljoen euro.

'Verspilling moet snel stoppen'
Die verspilling van gemeenschapsgeld moet zo snel mogelijk stoppen, schrijft Brok aan Plasterk. Die nam zich eerder voor om de wet te wijzigen. Zo besloot hij de dwangsommen die overheden moeten betalen als ze te laat antwoorden te schrappen, maar de Tweede Kamer vond dat te ver gaan en draaide de afschaffing terug.

"Wij kennen de dilemma's die u daarbij ziet, maar we doen nu een dringend beroep op u om niet langer te wachten", schrijft Brok nu. Hij heeft zijn verzoek ook naar de Tweede Kamer gestuurd.

Rechtszaken
Veelschrijver Karasahin begon zijn strijd tegen de overheid, nadat hij met de gemeente in conflict was gekomen over zijn zaken als pandjesbaas. Hij verloor al meerdere rechtszaken van instanties over zijn spervuur aan post.

Diverse rechters legden hem limieten op van hooguit enkele brieven per maand, maar Karasahin verzint telkens iets nieuws. Dat zijn vragen bedoeld zijn om te treiteren is volgens Brok helder: de man stelde bijvoorbeeld vragen over het aantal klinkers in de Toulonselaan en verzocht inzage in brieven die hij eerder zelf had geschreven.

De Dordtse huisjesmelker stond overigens vorige week voor de rechter omdat hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) kogelbrieven naar ambtenaren heeft gestuurd. De officier van jusitie eiste drie jaar cel tegen hem. De man zelf droeg tijdens de behandeling van zijn zaak een t-shirt met de tekst ''Eenieder is gelijk voor de wet!''.

Bron: RTV Rijnmond.

Deel dit bericht met je vrienden!