maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Doek valt voor Dordts kunstevenement Place d'Ary

23 februari 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordtse zomerevenement Place d'Ary gaat ten onder door gebrek aan een hoofdsponsor. Volgens organisator Herman Koekkoek zijn er wel wat kleine sponsors, maar moet er jaarlijks minimaal 7500 euro bij.

"Dat is peanuts voor menig bedrijf in de Drechtsteden", zegt hij, "maar ondanks talloze pogingen krijg ik overal nul op rekest. Dan houdt het op, tenzij er nu alsnog iemand komt aandraven met een zak geld."

Regels
De laatste hoofdsponsor, Trivire, mag de kunstmanifestatie niet meer steunen door nieuwe regels van minister Blok. Die bepalen dat woningcorporaties alleen activiteiten mogen ondersteunen die in relatie staan tot volkshuisvesting.

Koekkoek baalt ervan. "Je kunt niet elk jaar gaan lopen bedelen, dus wil je een hoofdsponsor voor meerdere jaren. En die 7500 euro is wel het minimum. Van dat bedrag kunnen we vier weekeinden draaien. We begonnen in 2005 met acht weekenden. Later werden dat er zes en uiteindelijk nog maar vier."

Dankzij Place d'Ary kunnen kunstenaars en publiek op een laagdrempelige wijze met elkaar kennis maken. Aanvankelijk gebeurde dat in Franse stijl op het Scheffersplein, de laatste jaren op het Groothoofd.

Bron: RTV Rijnmond.

Overigens zijn er ook kunstevenementen, waarbij de deelnemers die publiek ontmoeten, ook zelf inschrijfgeld moeten betalen. Wat de eigen bijdrage is van de mensen, die de laatste jaren vier weekeinde maximaal konden meedraaien, is via de media niet naar buiten gebracht.

In het verleden was Place d' Ary nog te vinden op het Scheffersplein, maar vier jaar jaar geleden verkaste het naar het Groothoofd, toen Koekkoek er zakelijk niet meer uit kwam met de horeca rondom het plein, zo werd toen naar buiten gebracht.

Volgens hjet subsidieregister kreeg het evenement, dat onder stichting kunstrondje plus geld heeft aangevraagd, over 2014 bijna 4000 euro subsidie van de gemeente. Trivire meldt in het laatste verslag 3000 euro te hebben bijgedragen, omdat het een manifestatie was die aan bewoners ten goede kwam.

Deel dit bericht met je vrienden!