dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse politiek: ,,Niet burgemeester, maar geldmannetje de baas van Dordrecht

16 februari 2016

DORDRECHT -  Is het geldmannetje de baas van Dordrecht? Deze vraagt stelt Dordtse Politiek (Bram van Broekhoven) in een eigen beschouwing. Hij volgt het openbaar bestuur ook om het dichter bij de burgers te brengen. Toch is het bestuur van de stad niet almachtig. Zijn kinderdroom dat de burgemeester de baas is in de stad,  is ook niet uitgekomen.

Volg Dordtse politiek op twitter of kijk op de site van Bram. Zijn deze week opgeschreven blik:

Wie is er de baas van de stad?

Als kind dacht ik dat het de burgemeester was. Want hij droeg altijd een zilveren ketting. Later werd je op school geleerd, dat de gemeenteraad nog meer gezag had, omdat de raad de bestuurders van de stad controleerde en de macht had om de notabelen zonodig naar huis te sturen.

Toch heb ik gemerkt dat het bij nader inzien veel ingewikkelder ligt. Als de Spuiboulevard moet worden heringericht kan de gemeenteraad namelijk niet zomaar besluiten om elk bedrijf toe te laten zich hier te vestigen. Bij de Provincie en tot aan Europa toe wordt erop gelet of er niet te veel concurrentie is. Achter de gemeenteschermen houdt er dus iemand in de gaten welke bedrijven zich hier gaan vestigen en kan dit tegenhouden.

Burgers mogen petities indienen ... De raadsleden kunnen hoog of laag springen.. De wethouders kunnen op bezoek gaan naar de Tweede Kamer ..of naar de Nederlandse Spoorwegen...

De Tweede kamer kan het lokale bestuur gelijk geven... maar ergens-diep verscholen- zit er een mannetje, die aan de touwtjes trekt. Er valt veel meer te verdienen aan zware goederentransporten en dus moeten de burgers van Dordrecht zich maar met een boemeltje tevredenstellen. Argumenten dat het weleens gevaarlijk kan zijn om door een stedelijk gebied gevaarlijke stoffen te vervoeren doen verder niet ter zake. Het mannetje vindt namelijk geld veel belangrijker dan veiligheid. Het onzichtbare ventje is dus veel machtiger dan de burgemeester of gemeenteraad.

Als een chemische industrie zich hier gaat vestigen dan gaat dit de kennis te boven van alle raadsleden en wordt het toezicht overgelaten aan een 'Omgevingsdienst'.

Die geven vergunningen af en houden toezicht. Dan kun je je afvragen of daar ook het geldmannetje bij betrokken is. Hoe is het anders mogelijk dat er een vergunning afgegeven wordt om jaarlijks duizenden kilo's kg gif te mogen lozen.

Dat kan toch niet gebaseerd zijn op gezond verstand en goed bestuur? En dat het mogelijk is geweest, dat jaarlijks over de hoofden van burgers dit gif in het milieu werd verspreid met in de nabijheid een waterbekken waar ons drinkwater in geval van nood moet worden gehaald.

Dan lees je vandaag in de krant dat Proav, de eigenaar van de Derde Merwedehaven eist van de gemeente Dordrecht dat ze toestemming krijgen om daar zware staalindustrie te mogen vestigen.

Met droge ogen wordt dan beweerd dat het de schuld is van de gemeente dat ze nu geld te kort komen. Ze mogen namelijk geen asbest meer storten. En ja, dat was zo'n lekker winstgevend klusje. Daar moet wel wat tegenovergesteld worden. Blijkbaar hebben ze van de gemeente nog geen goed bericht ontvangen, want vandaag wordt deze kwestie bij de Raad van State behandeld.

Laten we er nu maar op hopen dat het geldmannetje ook niet bij deze instelling is geïnfiltreerd. Want het valt wel op dat dit soort kwesties altijd uiteindelijk beklonken worden bij dit hoogste gezag: de Raad van State.

Zou het geldmannetje soms de baas zijn van de stad?
We gaan het volgen....
Follow the Money...

Deel dit bericht met je vrienden!