Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse Dialogen deze week met gemeentelijk adviseur Han Bakker: "Kunst is voor Iedereen"

5 februari 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Han Bakker is, in opdracht van de gemeente, betrokken bij onze stad op het gebied van kunst en cultuur. Dat soort zaken wordt vaak geassocieerd met elitair, hoogdravend. Daar heeft hij een geheel eigen kijk op. In 2008 werd hij voor de eerste keer als adviseur ingehuurd aan de vooravond van het Calvijn 2009. Daarna bleef hij verbindingen leggen en adviseren en Dordrecht op de (landelijke) kaart zetten.

Hij is nu bezig met aandacht voor de zogeheten Beeldenstorm van 1566. Dordt staat ook stil bij het feit, dat in RK kerken in Noord-Frankrijk, Vlaanderen en in de lage landen religieuze kun st werd vernield of werd verwijderd. Overigens: Het beelden storm programma staat op een website van de gemeente onder het motto: Dordrecht viert.  Dat heeft geen relatie met de beeldenstorm toen en de herinnering daaraan.

Presentator Bert den Boer van het programma van RTV Dordrecht vraagt Han Bakker ook in Dordtse dialogen te reageren op een citaat van Julian Barnes, Brits schrijver: ‘Kunst is de fluistering van de geschiedenis, die boven het tumult van de tijd uit is te horen. Er is zoveel in de wereld dat angstaanjagend is, betekenisloos, idioot, je moet er zin aan geven.

Kunst doet dat.’ Han Bakker vertelt in duidelijke taal hoe hij kunst onder de mensen wil brengen. En hij illustreert zijn visie met een aantal pakkende fragmenten: over liefde voor kunst, een mechanische olifant in Londen en het NOS-journaal dat aandacht geeft aan de Dogtroep. Hij was 10 jaar zakelijk leider van dit bijzondere theatergezelschap. Han Bakker is een boeiende verhalenverteller. Het interview is te zien:

Deel dit bericht met je vrienden!