donderdag 22 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Startschot actie 'Geef autokrakers geen kans'

1 februari 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op vrijdag 29 januari 2016 gaf wethouder Bert van der Burgt van Onderwijs het startschot voor de bewustwordingsactie 'Geef autokrakers geen kans'. Hij zette samen met studenten van de opleiding Autotechniek symbolisch een kentekenplaat vast. Dit gebeurde tijdens de open dag van Da Vinci College, in de Mobiliteit Academie op het Leerpark. De actie is georganiseerd door Politie en de gemeente, samen met Da Vinci College.

Kentekenplaatactie bij Da Vinci College
De bewustwordingsactie is onderdeel van de totale aanpak Autokraak. Gemeente en politie nemen diverse maatregelen in het kader van preventie, pro-actie en repressie. Onder het motto ‘Geef kentekenplaatdieven geen kans!’ kunnen inwoners van Dordrecht en omgeving in februari en maart op donderdagochtend gratis hun kentekenplaat ‘diefstalproof ‘ laten vastzetten door studenten (en docenten) van de Mobiliteit Academie van Da Vinci College op het Leerpark. De data waarop dat kan zijn: 11 en 18 februari en 3, 10, 17, 24 en 31 maart 2016, van 9.30 tot 11.30 uur. De locatie is: Garage Mobiliteit Academie van Da Vinci College, Leerpark Dordrecht, Leerparkpromenade 100.

Cijfers
In Dordrecht worden voornamelijk losse waardevolle spullen uit auto's gestolen. Daarnaast vindt ook diefstal plaats van airbags, navigatieapparatuur, velgen/wielen/banden en kentekenplaten. Het inbreken in en stelen van spullen uit of vanaf de auto komt op steeds wisselende plekken in Dordrecht nog te veel voor. In 2015 werden ruim 1000 mensen in Dordrecht geconfronteerd met inbraak van of uit hun auto. In 2014 was het 950, een daling van 10%. Dit aantal moet fors naar beneden. De politie werkt daar hard aan tijdens het Donkere Dagen offensief. Tussen 1 oktober en 1 maart is het lang donker. In deze periode worden meer inbraken gepleegd dan in andere maanden. Door onder meer extra te surveilleren op plekken waar veel autoinbraken plaatsvinden. Soms worden wijken gecontroleerd met zogenaamde 'op slot acties'. Verder zet de politie lokmiddelen om daders op te sporen. Gemeente en politie vragen ook de aandacht van burgers. Tegen diefstal van en uit de auto is echt wel wat te doen.

Tips
Mensen kunnen veel doen om de kans op auto-inbraak te voorkomen. Tips zijn bijvoorbeeld naast het goed afsluiten van de auto: het zichtbaar leeg achterlaten van de auto en het vastzetten van de nummerplaat. Wat ook helpt is de auto te parkeren op een plek waar veel mensen komen en op een goed verlichte plek.

Bij het getuige zijn van een inbraak of het zien van verdachte situaties, wordt bellen naar 112 aanbevolen. Anoniem melden kan via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!