woensdag 25 november 2020

Alles over Dordrecht

Burgemeester Arno Brok : ,,Dordtenaren toekomst geven"

31 januari 2016

DORDRECHT –  Arno Brok (47) begint  1 februari formeel aan zijn tweede periode als burgemeester van Dordrecht. Brok is een zichtbare, betrokken burger.

Hij wordt in media contacten ook neergezet als een bestuurder, die kiest voor duidelijkheid. ,,Ik ben consequent”. Mensen die boven de wet denken te staan, moeten worden aangepakt. Dat hoort ook voor de geloofwaardigheid van de overheid. Brok hoopt dat mensen dan nog hun gedrag aan passen en zo niet dan moeten zij maar verdwijnen. Daarnaast hoort Dordrecht bij Arno Brok en Arno Brok vanaf 2010 bij de stad Dordrecht.  Het is ook een eiland vindt hij en dat voel je ook wel in de cultuur.


Arno Brok heeft door zijn landelijke uitstraling ook voor hoogtepunten gezorgd, zoals de eerste Koningsdag op 27 april 2015. De burgemeester ziet zichzelf als een klein radertje, een onderdeeltje,  om een bijdrage te leveren op weg naar  achthonderd jaar stadsrechten in 2020 en meer dan dat. Ook de Dordtse Synode, die in 2018-2019 vierhonderd jaar geleden is, ziet hij ook als  een kans. Brok omschrijft de wereldwijd bekende synode als een eerste internationale topconferentie.


Hij gelooft ook in de mooie stad Dordt en dat komt de mensen toe. ,,De mensen die hier nu of in de toekomst wonen een toekomst perspectief hebben en kansen krijgen”.


Burgemeester laat ook weten fouten te maken en zich als mens in goede samenwerking te willen verbeteren.  Hij weet alleen niet wanneer zijn tijd in Dordrecht is gekomen. ,,Ik heb ook ambitie. Burgemeester mr. J.J. van der Lee is de laatste, die niet tot zijn pensioen in Dordrecht is gebleven”. Van Zuuren, Noorland en Bandell, zijn na Van der Lee zijn voorgangers.

Zij gingen wel tot de formele ontslagdatum door, toen nog rond de 65 jaar.” Hij gaat er niet vanuit nog twintig jaar burgemeester van Dordrecht te blijven, maar is nu vooral bezig om met inzet en enthousiasme in goede samenwerking met gemeenteraad, college, de stad en de regio te werken aan een toekomst. Brok ziet er niet naar uit dat na zijn vertrek eens er een straat of standbeeld naar hem wordt genoemd. ,,Mijn rol is de samenleving verder te krijgen. Daar hoort soms manifest gedrag bij want je bent natuurlijk ook wel ijdel”.

Kees Thies schreef op zijn plek als columnist in AD De Dordtenaar
Arno Brok is onlangs herbenoemd voor een tweede termijn (dus nog eens zes jaar) als burgemeester van Dordrecht en volgens mij is dat een goede zaak. Waarom ik dat vind? Niet zozeer omdat ik hem een aimabel en warmhartige mens vind, al speelt dat natuurlijk wel een rol, maar vooral omdat hij hier volgens mij simpelweg de juiste persoon, op de juiste plek is. Dat heeft hij in de afgelopen zes jaar in woord en daad aangetoond: Brok stond er op momenten dat hij er moest staan, bijvoorbeeld na de tragische moord op Milly Boele in 2010 en zette Dordrecht in de schijnwerpers, door de échte Sinterklaas en het Koningspaar richting dit eiland ‘te lobbyen,’ waardoor een stroom aan dagjesmensen gegenereerd werd.
Verder durft hij zich streng op te stellen richting coffeeshop- en horeca-uitbaters die zich niet aan de regels houden, riep hij een overlastgevende familie in het Lijnbaangebied demonstratief op het matje, stelde hij het Stadhuis open om in gezamenlijkheid te rouwen na de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en heeft hij een méér dan gemiddelde belangstelling, nee… échte passie, voor de rijke geschiedenis van deze stad. Kortom, deze man, die ook nog eens veel uren steekt in de economische ontwikkeling van Dordt en de Drechtsteden, heeft zich bewezen als een doortastende, zichtbare, aanspreekbare en verbindende burgemeester.
Wat mij persoonlijk het meest aan hem bevalt is dat hij zijn nek durft uit te steken en zijn hart durft te laten spreken. Zo ‘hekelde’ hij, begin dit jaar, de beledigende en soms zelfs vijandige ‘ikke, ikke en de rest kan stikken-show’ die sommige plaatsgenoten (ja, óók raadsleden) wel érg opzichtig etaleerden met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek. Of Brok die tweede termijn zal vervolmaken betwijfel ik overigens. Volgend jaar is het weer verkiezingstijd en goede ministers en staatsecretarissen liggen niet voor het oprapen. Ook wordt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen volgend jaar 70 en op de een of andere manier vind ik Brok en die andere Hofstad eigenlijk wel bij elkaar passen. Ik zou hem dat van harte gunnen, maar ik hoop natuurlijk dat ik het mis heb.

Lees meer over:

burgemeester arno brok
Deel dit bericht met je vrienden!