donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Schoenenketen Scapino failliet verklaard

8 januari 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Op vrijdag 8 januari werd de Schoenenketen Scapino, welke al lange tijd in zwaar water verkeerde, failliet verklaard.

In Dordrecht had het een vestiging aan de Lange Breestraat 20 en in Sliedrecht aan de Stationsweg 1.

De website is momenteel nog wel actief, er kan nog gewoon worden geshopt en worden betaald met iDeal. Uiteraard is dit nu zeer af te raden.

Scapino is van oorsprong een Drentse schoenenwinkel uit de plaats Assen. Berend Ziengs (geboren te Valthe 18-10-1920) startte oorspronkelijk met de schoenwinkelformule 'Ziengs schoenen' in Zweeloo, vervolgens in Assen, waarin schoenen werden verkocht in de hogere prijsklasse. Uit deze formule is vervolgens in de jaren 70 van de vorige eeuw de formule Scapino ontstaan. Berend Ziengs was verantwoordelijk voor de opzet hiervan.

Zijn zonen Bert en Henk waren vanaf midden jaren tachtig eigenaar. De schoenenwinkel was inmiddels uitgegroeid tot een keten met 206 Nederlandse vestigingen. De winkels in België en Duitsland zijn intussen afgestoten. Het hoofdkantoor en distributiecentrum bevinden zich in de Drentse hoofdstad Assen.

Scapino's waren discountzaken met een sobere inrichting en lage prijzen. De Scapino-keten is in 1997 overgenomen door Vendex KBB. In 2002 werd de keten vervolgens verkocht aan het Retail Network, om in 2006 eigendom van de Maastrichtse Macintosh Retail Group te worden.

Anno 2008 heeft de keten zo'n 3500 werknemers in dienst. Het grootste deel van de winst is afkomstig uit de verkoop van schoenen, het overige deel wordt gehaald uit sport- en kledingartikelen. Vanaf medio 2012 ging Aktiesport ruimte binnen de Scapinowinkels huren.

Nadat Macintosh Retail Group op 30 december 2015 failliet is verklaard, heeft de rechtbank in Assen Scapino op 6 januari 2016 surseance van betaling verleend. Op 8 januari werd de keten failliet verklaard.

Deel dit bericht met je vrienden!