donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Gijzelaars uit Drechtstreek: "De toekomst van het verleden is het waard"

31 december 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Van mevrouw Anja van der Starre van de website merwedegijzelaars.nl ontvingen we volgend bericht, wat we hieronder in zijn geheel afdrukken:

"Zoals u van mij gewend bent, ontvangt u aan het eind van deze maand een overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Ook in 2015 - 71 jaar na de Merwerazzia - ben ik nog dagelijks met de geschiedenis bezig. Zo plaats ik bijna iedere dag op de Facebookpagina van de Merwedegijzelaars een bericht over een of meerdere gijzelaars die op de betreffende dag geboren zijn. De pagina heeft nu 323 volgers, dat zijn er bijna 100 meer dan vorig jaar om deze tijd.

Minder verheugend is, dat er ons ook dit jaar weer een aantal oud-gijzelaars zijn ontvallen. Dit voorjaar zijn Marinus Bakker uit Dordrecht, Dirk den Breejen uit Boven-Hardinxveld en Cees Boer uit Sliedrecht overleden. Zeer recent, afgelopen donderdag 24 december, overleed Jan van Lopik uit Boven-Hardinxveld. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden.

Aan de namenlijst op de website heb ik weer vier nieuwe namen kunnen toevoegen: Piet van Wijngaarden, Cees Mijnster, Kuin aan de Wiel en Wout Versluis. Daarnaast zijn er ook weer diverse andere gegevens over individuele gijzelaars aangevuld. Van drie in de oorlog in Duitsland overleden Merwedegijzelaars kreeg ik een foto in bezit, waardoor ook zij nu eindelijk een gezicht hebben gekregen. Het gaat om Barend de Bruin, Gerrit de Bruin en Pieter Harkema, alle drie afkomstig uit Sliedrecht.  Voor meer informatie kijkt u op: http://merwedegijzelaars.nl/doc/10/toevoegingen. Dank aan een ieder die mij relevante informatie en/of foto's heeft toegestuurd, met name Wim van den Heerik uit Sliedrecht verdient wat dat betreft een pluim!

Nieuws:- Waardige herdenking 70 jaar Merwederazzia (20-05-2014)- Herdenking razzia op 16 mei 2014 (27-02-2014)- Merwedegijzelaars nu ook op Facebook! (29-01-2014...

In Sliedrecht ben ik deze zomer betrokken bij het initiatief om zogeheten struikelstenen te laten plaatsen. Struikelstenen herinneren aan de plaatsen (adressen) waar tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere Joden en politieke gevangenen door de Duitsers zijn opgehaald en weggevoerd om niet meer terug te keren. Een groot aantal plaatsen in Nederland en nog 17 andere Europese landen gingen Sliedrecht reeds voor. Oorspronkelijk heten deze monumentjes “Stolpersteine” en ze zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Een “Stolperstein” is een kubusvormige betonnen steen, met een messing bovenplaat, waarin o.a. de naam van de betrokkene en het moment van overlijden zijn vermeld. Niet alleen de 18 uit Sliedrecht gedeporteerde Joden én mejuffrouw Nederlof (die in de oorlog clandestien onderdak bood aan Joodse mensen en dat met de dood moest bekopen), maar ook de 11 omgekomen Sliedrechtse Merwedegijzelaars komen in aanmerking voor de plaatsing van een struikelsteen op hun laatste woonadres.

Via crowdfunding is er al een behoorlijk bedrag bij elkaar gebracht om e.e.a. financieel rond te krijgen. Zie ook: www.facebook.com/struikelstenensliedrecht/

Mijn voornemen is om in een later stadium te onderzoeken of er ook struikelstenen voor de uit Hardinxveld en Werkendam afkomstige en in Duitsland overleden gijzelaars gerealiseerd kunnen worden. In oktober is het boek 'Oorlog in de Hoeksche Waard 1940 - 1945' verschenen. Hierin besteedt journaliste Willy Spaan vanaf pagina 69 aandacht aan de negen uit de Hoeksche Waard afkomstige Merwedegijzelaars. Dit leverde ook mij weer nieuwe informatie op. Het prachtige boek is een uitgave van Museum Hoeksche Waard in Heinenoord."

Met een hartelijke groet,
Anja van der Starre
www.merwedegijzelaars.nl

N.B. Titel "De toekomst van het verleden is het waard" is een uitspraak van Hans Berrevoets.

Lees meer over:

merwede gijzelaars
Deel dit bericht met je vrienden!