zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Jan Douwes wint 10e Pank Hoogendoorntoernooi in Dordrecht

30 december 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Ongeslagen, met een score van 5½ uit 7, heeft Jan Douwes van schaak-vereniging Rochade uit Tilburg het 10e Pank Hoogendoorn gewonnen. Als 6e geplaatst in zijn groep wist hij eerdere winnaars als Lennard den Boer (2e) en Piet Pluymert (3e) achter zich te houden.

Jan behield de koppositie van de eerste tot de laatste ronde. In de 6e ronde leek hij het onderspit te moeten delven tegen Hans Berrevoets, maar wist in het verre eindspel de winst toch nog binnen te halen. Lennard en Piet hadden beiden 5 punten, maar Lennard wist met iets meer weerstandpunten op de 2e plaats te komen.

Het tiende Hoogendoorntoernooi werd gehouden vijftig jaar nadat de Dordtenaar nog speelde in het Nederlands schaakkampioenschap. De regionale schaakcommissie heeft het initiatief voor schaken rondom de kerst in mogelijk een Hoogendoorntoernooi overgedragen aan schaakclub Dordrecht waarvan hij erelid is.

In Crabbehof werd in nog twee groepen gespeeld:

De tweede groep werd gewonnen door de speler met de grootste reisafstand: oud-Dordtenaar Jacques Malschaert komt bijna elk jaar vanuit zijn woonplaats Leeuwarden naar Dordrecht om het Hoogendoorn toernooi te spelen. Ook dit jaar niet zonder succes. Met alleen een remise tegen de nummer twee uit de ranglijst, Victor van Blommensteijn, was hij met 6½ uit 7 de terechte winnaar. Van Blommensteijn had evenveel matchpunten als de nummer 3, Han Everaars van SV Nieuwerkerk, maar bleef deze op weerstandpunten nipt voor.

Ook de derde groep werd een prooi voor de familie Malschaert. In deze groep was het broer Hans die met de 1e prijs aan de haal ging. Hans ging lange tijd met Rick Jelier van SC Dordrecht samen aan kop. Hun onderlinge resultaat was remise, waardoor de laatste ronde de beslissing moest brengen. Hans won zijn partij terwijl Rick tegen Willem Platje (De Willige Dame) niet verder kwam dan remise. De derde plaats in deze groep ging naar Bertus van Manen, die altijd wel in de prijzen weet te vallen.

Met 46 deelnemers was de gezellige speelzaal van SC Dordrecht goed gevuld en de lunch was keurig geregeld door de vrijwilligers van de Crabbehoeve. De formule blijft een succes en het volgende door de regionale verenigingen georganiseerde toernooi staat alweer op de kalender:

het 20e Den Witten Haen toernooi zal maandag 22 februari worden gespeeld.

De prijsuitreiking werd ook mee gedragen door de voorzitter a.i. van schaakclub Dordrecht, Gert Zwartjes.

Foto: Prijswinnaars groep 1: v.l.n.r. Piet Pluymert, Lennard den Boer en Jan Douwes,met Hans Berrevoets (o.a. toernooispeaker).
(foto’s van de prijsuitreikingen zijn van Mark van Hulst)

Bron: De willige Dame.

Lees meer over:

toernooi schaken Willige Dame
Deel dit bericht met je vrienden!