zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Keulen ontdekt schilderij van Dordtse meester Godfried Schalcken

10 december 2015

DORDRECHT - Afgelopen week vond er een bijzondere gezinshereniging plaats in het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud in Keulen. Een verloren gewaand portret van de vader van schilder Godefridus Schalcken dook onverwacht op en is sinds kort te zien in de tentoonstelling Schalcken. Gemalte Verführung, naast een portret van de moeder van de schilder. Of dit werk ook in februari naar Nederland komt voor de tentoonstelling in Het Dordrechts Museum is nog onduidelijk.

De fijnschilder Godefridus Schalcken (1643-1706) behoort tot de verborgen genieën van de Hollandse schilderkunst. Hij kan worden beschouwd als één van de belangrijkste Hollandse schilders uit de late 17de eeuw.

Het portret van zijn vader Cornelis Schalcken uit 1676 werd lange tijd verloren gewaand. Echter, een afbeelding van het schilderij in de tentoonstellingscatalogus bracht de eigenaren van het werk op het idee om contact op te nemen met het Wallraf-Richartz-Museum en het portret in bruikleen aan te bieden.

Navraag leert dat het schilderij in 1954 door een familielid van een Amsterdamse kunsthandelaar is gekocht. Na de dood van dit familielid is het bezit overgegaan op de huidige eigenaars, een Duits echtpaar dat toevallig in de buurt van Keulen woont.

Cornelis Schalcken, is in 1610 geboren in Heusden en studeerde theologie in Leiden. Daarna werd hij in 1635 predikant in het dicht bij Heusden gelegen Eethen en Drongelen. Op 11 maart 1636 trouwde hij in Heusden met Aletta Lydius, dochter van een predikant uit Dordrecht. Vanaf 1642 werd Cornelis predikant in Made en Drimmelen. In 1643 werd Godefridus in Made geboren. Het gezin verhuisde naar Dordrecht toen Cornelis in 1654 werd benoemd tot rector van de Latijnse School aldaar. Aanvankelijk werd Godefridus ook opgeleid tot predikant, maar hij koos uiteindelijk voor een kunstenaarsloopbaan, die zeer succesvol zou worden. In 1674 overleed vader Cornelis in Dordrecht. Als eerbetoon en herinnering heeft Godefridus het portret enige tijd later gemaakt bij een portret van zijn moeder Aletta, dat al in de Duitse tentoonstelling was opgenomen.

De tentoonstelling over het werk van Godefridus Schalcken trok in Keulen - met nog een maand te gaan - al 30.000 bezoekers. Het is een samenwerkingsproject tussen het Wallraf-Richartz-Museum en het Dordrechts Museum. De tentoonstelling is onder de titel Schalcken – kunstenaar van het verleiden vanaf 21 februari te zien in Dordrecht. Of het portret van de vader van Schalcken ook daar te zien zal zijn is nog onduidelijk. De ontdekking is dermate recent dat het Dordrechts Museum hierover nog geen afspraken heeft kunnen maken met de eigenaars.

Het Dordrechts Museum, waar de tentoonstelling met werk van de kunstenaar vanaf februari te zien is, noemt fijnschilder Godefridus Schalcken (1643-1706) een “verborgen genie van de Hollandse schilderkunst”.
• Lees ook: Het betoverende kaarslicht van Godefridus Schalcken

Lees meer over:

dordrechts museum schalcken
Deel dit bericht met je vrienden!