zaterdag 24 oktober 2020

Alles over Dordrecht

PANTOFFELRITE Dordts woord van het jaar 2015

4 december 2015

DORDRECHT - Pantoffelritje’ is het Dordtse woord van 2015 geworden. Twintig woorden deden mee aan de selectie.

Zo bericht de jury van de verkiezing woord van het jaar in Dordrecht. Het idee om een woord uit te kiezen is van de huidige wethouder in Den Helder, Jacqueline van Dongen.

De jury geeft de volgende uitleg van het wegen van de (nieuwe) woorden en de selectie:

Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Dordtse pers, koos deze uitdrukking uit een oogst van bijna twintig woorden en begrippen die het afgelopen jaar de lokale, regionale en soms zelfs landelijke media ‘haalden.’

Pantofelritje heeft alles te maken met de korte taxiritjes die ouderen in Sterrenburg en Dubbeldam (en naar verluid binnenkort ook in Stadspolders) kunnen maken met een soort golfkarretjes (e-bikes) richting het ziekenhuis of buurtwinkels. De jury noemt het begrip pantoffelritje treffend en vooral beeldend.

,,Het is misschien een cliché, maar bij het woordje pantoffel heb je automatisch toch een beetje de doelgroep en die karretjes voor ogen… het gaat niet hard, het ziet er misschien niet flitsend uit, maar het zit wel lekker comfortabel en de passagiers komen uiteindelijk waar ze zijn moeten,’’ licht juryvoorzitter Kees Thies toe. Tweede in de verkiezing werd het woord Barbapapavraag, verzonnen door de Dordtse wethouder Rik van der Linden. Het betreft hier een politieke vraag die dermate kneedbaar is dat iedereen er wat van kan vinden.

Thies,, Mooi gevonden van de wethouder, maar het kon nét geen winnaar worden omdat dit woord, ons inziens iets te veel ‘familie’ is van het begrip Jip-en Janneke-taal. Daarbij komt dat veel jongeren niet eens meer weten wie Barbapapa is en daarom dus geen eerste maar een tweede plek voor dit prachtwoord.’’ 


Een derde plaats is er voor Grafbankje, naar aanleiding van het feit dat het Dordtse gemeenteraadslid Cees Roovers in januari het idee opperde om inwoners van deze stad de mogelijkheid te bieden herinneringsbankjes, ter nagedachtenis van overleden dierbaren, op te richten.  Een speciale vermelding is er voor ‘Playertaks,’ een ideetje waarmee het Dordtse raadslid Christiaan Merkuur, jonge vaders, die hun verantwoordelijkheid ontlopen, in de portemonnee wil raken.
_________________________________________________________________________

Het plan om, jaarlijks in december, met afgevaardigden van de lokale pers rond de tafel te gaan zitten om met elkaar te komen tot het Dordtse woord van het jaar  komt van voormalig BVD-gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen, die tegenwoordig wethouder in Den Helder is. Er zijn een paar criteria aan verbonden: allereerst moet het woord, liefst veelvuldig, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis. Eerdere winnaars waren weesfiets (2011), parapludag (2012), swaffeltherapeut (2013) en Schapetrots (2014).

In de jury zaten dit jaar Thijs Blom (RTV Rijnmond), Bram van Broekhoven (@Dordtsepolitiek) Ben Corino (RTV Dordrecht) en Kees Thies (AD De Dordtenaar/voorzitter).

Deel dit bericht met je vrienden!