Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA Zuid-Holland verheugd over aanpassing bezuinigen rechtbank' Marischa Kip (CDA Provinciale Staten)
04dec 2015

CDA Zuid-Holland verheugd over aanpassing bezuinigen rechtbank

DORDRECHT - Het CDA Zuid-Holland reageert verheugd op het aanpassen van de dreigende bezuinigingen op de rechtspraak. Een door de landelijke CDA-fractie ingediende motie hierover kan rekenen op ruime steun in de Tweede Kamer. Hierdoor blijven alle zeven rechtbanken die met inkrimping werden bedreigd, waaronder die in Dordrecht, volwaardig open. Voorzitter van de Zuid-Hollandse CDA-Statenfractie Meindert Stolk is blij. “Zo blijft de rechtspraak ook voor de bijna half miljoen inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid toegankelijk.”

Eind augustus werd bekend dat door heel Nederland bezuinigd zou worden op de rechtbank. Als gevolg hiervan zouden vanaf 2018 alleen eenvoudige rechtszaken nog lokaal behandeld kunnen worden. Voor een deel van de meer ingewikkelde en tijdrovende zaken zou geen ruimte meer zijn. De plannen stuitten op groot verzet, mede omdat het een groot verlies van werkgelegenheid zou betekenen.

Ook de CDA-fractie van Provinciale Staten van Zuid-Holland maakte zich zorgen. Fractievoorzitter Stolk en zijn fractiegenoot Marischa Kip riepen in oktober het college van Gedeputeerde Staten alles op alles te zetten om de lobby van de gemeente Dordrecht te ondersteunen. Stolk: “Het CDA vindt dat rechtspraak voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het verdwijnen van een volwaardige rechtbank zou de rechtspraak voor veel mensen letterlijk en figuurlijk op grote afstand zetten. Wij zijn dan ook blij dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer en met name Peter Oskam zich zo hard hebben ingezet om dit te voorkomen.”​Deel dit bericht met je vrienden!