Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Biografie Auguste Bartholdi noemt Ary Scheffer leermeester en inspirator

30 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Maker Vrijheidsbeeld was leerling van Ary Scheffer. Het Dordrechts Museum beschikt sinds kort over de eerste Nederlandse biografie over het leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi, de maker van het wereldberoemde Vrijheidsbeeld in New York. Inspirator en leermeester voor Bartholdi was de Dordtse kunstenaar Ary Scheffer. Hij zou een grote invloed op Bartholdi hebben, qua stijl en onderwerpkeuze maar ook qua opvattingen. De biografie is voor het museum een belangrijke aanvulling op de uitgebreide documentatie over Scheffer en zijn werk.

Auteur Jean-Philippe van der Zwaluw overhandigde donderdag 26 november een exemplaar van zijn boek Schepper van het Vrijheidsbeeld – Leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi aan Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum.

Dordtenaar Ary Scheffer (1795-1858) maakte in zijn tijd furore in Parijs als romantisch schilder en tekenaar. Zijn autoriteit en vakmanschap waren zo groot, dat menig jonge kunstenaar in spe graag bij hem in de leer kwam. Een van hen was Frédéric Auguste Bartholdi, een getalenteerde jongen uit de Elzas. Bartholdi zou jaren na Scheffers dood beroemd worden met het grootste ideologisch geïnspireerde beeld ooit: het Vrijheidsbeeld in New York.

Dankbaar
Het boek is de eerste Nederlandstalige biografie over Bartholdi waarin auteur Jean-Philippe van der Zwaluw een beeld schetst van deze veelzijdige kunstenaar, die in zijn leven veel heeft meegemaakt, maar ook erg veel heeft gecreëerd. Van der Zwaluw benadrukt dat Scheffer een belangrijke rol heeft gespeeld bij de vorming van de beeldhouwer. Bartholdi is zijn leermeester en grote voorbeeld Ary Scheffer altijd dankbaar gebleven, uiteraard voor de wijze waarop deze hem het ambacht had geleerd, maar ook voor diens advies om zich op het beeldhouwen te richten en niet op het schilderen. Dáár zag Scheffer het ware talent bij zijn leerling. En het is inderdaad als beeldhouwer dat Bartholdi in de tweede helft van de 19de eeuw veel triomfen heeft gevierd, met het Vrijheidsbeeld (1886) als absolute hoogtepunt.

Uit het boek wordt onder meer duidelijk dat het zomaar had kunnen gebeuren dat Dordrecht als enige Nederlandse stad een beeld van Bartholdi had bezeten. Ook hij maakte namelijk een ontwerp voor een beeld van Scheffer voor diens geboortestad. Zijn inzending voor het Scheffersplein werd echter niet gekozen door Cornelia Scheffer, de dochter van Ary.

Het Dordrechts Museum is verheugd de biografie in ontvangst te mogen nemen. ,,Dat de Dordtse kunstenaar Ary Scheffer de inspirator en leermeester was van de maker een van de bekendste beelden in de wereld wisten we natuurlijk, maar het blijft bijzonder,'' zegt museumdirecteur Peter Schoon. Het Dordrechts Museum beschikt over ’s werelds grootste collectie werken van Ary Scheffer en houdt de herinnering aan de kunstenaar levend. ,,Dit boek is een belangrijke aanvulling op onze uitgebreide documentatie over Scheffer en zijn werk.''

Het boek Schepper van het Vrijheidsbeeld – Leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi is ook verkrijgbaar in de winkel van het Dordrechts Museum.

Foto: Auteur Jean-Philippe van der Zwaluw (rechts) overhandigt, bij het beeld van Ary Scheffer op het Scheffersplein, een exemplaar van zijn boek Schepper van het Vrijheidsbeeld – Leven en werk van Frédéric Auguste Bartholdi aan Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. FOTO Ilse van Driel.

Deel dit bericht met je vrienden!