Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Buddingh' programma biedt Dordtse Vietnamees XUAN TRAN het eerste podium

25 november 2015

DORDRECHT - ,,Buddingh’ leeft nog, zeker in herinneringen”. Dat was gisterenavond in de stadsbibliotheek aan de Groenmarkt een opmerking, die de sfeer tekende rond een programma over dichter C.Buddingh’ (1918-1985).  XUAN TRAN, een dichter uit Dordrecht met een verleden in Vietnam, kreeg voor het eerst een podium.

De herdenking van dertigste sterfdag van de Dordtse chinees Budidngh' kreeg zo een passende plek in de geschiedenis en was een  coproductie van de bibliotheek en het Buddingh’ genootschap. 

Meer dan vijftig mensen woonden de avond bij in een ruimte, die de bibliotheek steeds vaker wil inzetten voor bijzondere evenementen. De zogeheten blauwe kamer krijgt nog een eigen tribune om mensen van alle leeftijden binnen te krijgen.

Casper Markesteijn sprak op de bank met Buddingh’ biograaf Wim Huijser, die heel veel complimenten heeft gekregen voor zijn werk. Bij verrassing kwam ook de oud werkster van de familie Buddingh’ op de bank zitten en sprak zijn over het kleine en grote nieuws uit het familieleven van de Buddingh’

Kees gaf ook graag mensen een podium om bekendheid te krijgen. Passend in die traditie was er een eerste optreden van de Dordtse Vietnamees en dichter Xuan Tran. 

Hij vluchtte dertig jaar geleden naar Nederland en is bekend van zijn loempiakraam op de Visbrug.  Frits Baarda bracht daarom voor zijn optreden een ode aan de Visbrug en aan Xuan Tran, die ook in zijn nieuwe boek te vinden zal zijn.  Xuan zong enkele gedichten en zijn moedertaal en dat was heel ontroerend en intens. Zijn geboorteland leeft nog volop in zijn herinneringen, maar tot nu toe is hij er nooit meer teruggekeerd. Zijn vriendin las daarna het ge dicht in het Engels en zijn dochter liet het klinken in het Nederlands. Ben Corine wist hem direct te boeken als dichter van dienst in zijn zaterdagprogramma van 10 tot 12 op Drechtstad FM.

Kees Klok vertelde over zijn persoonlijke ervaringen met Buddingh’ die jonge Dordtenaren had geholpen om met literaire programma’s te komen in de stad.  ,,De helaas al overleden Gerrit de Wolf belde Buddingh’ gewoon op, want hij kende hem van de voetbal bij DFC. We zaten binnen de kortste keer bij hem thuis aan de Bankastraat”.  Deze open toegankelijke herinnering tekenden de ervaring van meer mensen, die aanwezig waren op de herdenking van zijn dertigste sterfdag.  De schaaksport speelde daarbij ook een rol. Klok:  ,,Gerrit de Wolf moest zijn lange haren van de trainer van DFC afknippen, maar dat weigerde hij. Gerrit koos toen net als Kees voor de schaaksport”.   Schilder en aangetrouwde neef van Budidngh’, Jan Barel, deelde ook de liefde voor de schaaksport met hem. Hij had speciaal voor de avond een kastje na geschilderd dat verloren was gegaan.

Verder werd bekend gemaakt dat in 2018 er zeker aandacht zal komen voor zijn honderdste geboortejaar dat hij deelt Kors Monster, Otto Dicke en Aart Alblas.

(*vooraankondiging)
Buddingh' leeft voort in de Bibliotheek
dinsdag 24 november
20.00 – 22.00 uur
Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht

Op dinsdag 24 november is het 30 jaar geleden dat C. Buddingh' is overleden. Een mooi moment voor een eerbetoon aan deze Dordtse dichter. Rondom de vraag 'Hoe leeft Buddingh' nog voort na zijn dood?' is er op zijn sterfdag een avondvullend, interactief programma in de Bibliotheek. Met onder andere een interview met biograaf Wim Huijser, een voordracht van Dordtse Vietnamees Xuan Tran en De Blauwbilgorgel in het Engels. Ook is er voor de bezoekers alle ruimte voor het delen van Buddingh'-ervaringen en -kennis. De toegang is gratis, reserveren op www.debibliotheekaanzet.nl of in de Bibliotheek is gewenst.

Van Wim Huijser tot Verzen van een Dordtse Vietnamees
De avond start met een inleiding van Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh' Genootschap. Hierna wordt Wim Huijser, de schrijver van Buddingh'-biografie Dichter bij Dordt, geïnterviewd door Casper Markesteijn. Aanvullend zijn er (bijna) nooit vertoonde filmfragmenten van Buddingh' te zien. Wie zelf beeldmateriaal in zijn bezit heeft, is van harte welkom om dit mee te nemen en te vertonen. Na de films betreedt een onverwachte dichter het podium: Xuan Tran. Zijn naam doet niet direct een belletje rinkelen, maar iedere Dordtenaar kent deze man. Hij heeft namelijk al jaren een loempiakraam op de Visbrug. Wat echter bijna niemand weet, is dat hij ook gedichten schrijft. Onder de titel Verzen van een Dordtse Vietnamees draagt Xuan Tran zijn werk voor. Helemaal passend bij Buddingh', die in het gewone het bijzondere zag, en één van zijn bundels Verzen van een Dordtse Chinees noemde. Speciaal voor deze avond wordt ook de klassieker De Blauwbilgorgel in het Engels voorgedragen. Hoe zullen woorden als porgel en knezidon dan klinken? Blijft het gedicht overeind?  Kees Klok verleende ook zijn medewerking.

Voor en door Buddingh' liefhebbers
Buddingh' leeft voort is voor en door Buddingh'-liefhebbers. Tussen de programmaonderdelen door is er alle tijd om ervaringen en kennis te delen. Dit eerbetoon aan Buddingh' vindt plaats op dinsdag 24 november, 20.00 – 22.00 uur in de Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht. De toegang is gratis, reserveren op www.debibliotheekaanzet.nl of in de Bibliotheek is gewenst.

Over C. Buddingh'
C. (Kees) Buddingh' (1918-1985) mag gerekend worden tot de populairste schrijvers van zijn generatie. Met zijn Gorgelrijmen verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid: De Blauwbilgorgel is zelfs klassiek geworden. Dankzij zijn droge humor en karakteristieke stemgeluid was hij een opvallende verschijning tijdens Nederlands eerste grote dichtersmanifestatie Poëzie in Carré (1966). Vanaf dat moment was hij met recht de 'dichter van het moment' en fungeerde hij als de barometer van de Nederlandse poëzie. Als presentator van het programma Poets groeide hij uit tot een bekende en geliefde verschijning op de Nederlandse televisie.

Naast zijn dichterschap beoefende Buddingh' alle denkbare literaire genres, van detectiveroman tot literaire essayistiek, en inspireerde hij steeds opnieuw jongere generaties auteurs, zoals die rondom de tijdschriften Barbarber en Gard Sivik. Als docent aan het Instituut voor Vertaalkunde en bestuursvoorzitter van de schrijversvereniging van Uitgeverij De Bezige Bij bracht hij een groot deel van zijn tijd door in Amsterdam. Tegelijk bleef hij honkvast in Dordrecht, de stad waar hij was geboren en zijn leven lang zou blijven wonen.

Buddingh' stond bij zijn leven voor veel mensen te boek als een vrolijk auteur. Dat zijn werk eerder melancholisch van toon is, werd pas echt duidelijk na de ongemeen scherpe aanval van W.F. Hermans eind jaren zeventig. Het was één van de redenen waarom zijn stem sindsdien steeds minder werd gehoord. In het laatste jaar van zijn leven waren het echter de nog altijd populaire Gorgelrijmen die hem aanzetten tot een nieuwe eruptie aan verzen.

In het kort
Wat : Buddingh' leeft voort
Wanneer : Dinsdag 24 november, 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Waar : Stadsbibliotheek Dordrecht, de Blauwe Kamer, Groenmarkt 153
Toegang : Gratis, reserveren op www.debibliotheekaanzet.nl of in de Bibliotheek is gewenst

Lees meer over:

Xuan Tran Buddingh'
Deel dit bericht met je vrienden!