Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Leerlingen Alblasserdam scannen schoolgebouw op energieverbruik

24 november 2015 (door Eva Baars)

DORDRECHT - Dinsdag 24 november vond op basisschool De Schalm in Alblasserdam de eerste gastles plaats voor het project 'Energiebesparing basisscholen in de Drechtsteden'. De leerlingen van groep 8 onderzochten tijdens deze les hoe energiezuinig het schoolgebouw is en hoe de school nog meer energie kan besparen.

Energie besparen op school
Gewapend met verschillende meetinstrumenten onderwierpen de leerlingen dinsdagochtend het schoolgebouw aan een grondig onderzoek. Onder leiding van Annemarie Lammers, Adviseur Duurzaamheidseducatie bij Duurzaamheidscentrum Weizigt, voerden de kinderen een eerste proefje uit in het eigen leslokaal. Al dansend namen zij met hun apparatuur waar dat ze samen het CO2-niveau in de klas flink kunnen laten stijgen. Het lokaal en de rest van het gebouw werden daarna ook op temperatuur, licht en energie slurpende apparaten getest.
Een aantal leerlingen gingen het gesprek aan met directeur Tanja Laging. 'Ik vind het ontzettend belangrijk dat we als school aandacht besteden aan energiebesparing en ik denk dat er nog flink wat te verbeteren valt. Minstens net zo belangrijk vind ik het dat de leerlingen bewust worden van hun energieverbruik en hoe zij zelf, thuis en op school, aan besparing bij kunnen dragen', aldus de directeur.
Dat het onderwerp al flink leeft blijkt uit het aantal tips dat de kinderen wisten te verzamelen. 'In onze klas kan de verwarming best wat lager en het zou goed zijn als er zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden.' De leerlingen gaven daarnaast ook aan dat ze best een 'duurzaamheidsjuf of meester' op school zouden willen hebben om zo elke dag wat te leren over dit onderwerp.

Energiebesparingstraject
De gastles is onderdeel van een energiebesparingstraject op basisscholen in de Drechtsteden bestaande uit een Energie Prestatie Keuring (EPK) en een Plan van Aanpak. De keuring wordt uitgevoerd door burgerinitiatief Drechtse Stromen. De aanbevelingen van de leerlingen worden waar mogelijk meegenomen in de EPK. Zo worden de leerlingen actief betrokken bij het besparingstraject.

Het project 'Energiebesparing basisscholen in de Drechtsteden' is de lokale invulling van de landelijke Green Deal 'Verduurzaming Scholen'. Scholen die interesse hebben in deelname aan dit project kunnen zich nog steeds aanmelden door contact op te nemen met Naoual Loiazizi, n.loiazizi@dordrecht.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!