Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Steeds meer jongeren op gezond gewicht

24 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In Dordrecht-West zijn steeds meer jongeren op gezond gewicht. Om de jeugd op een gezond niveau te krijgen is in 2011 het programma Doe ff Gezond gestart. Het percentage overgewicht van kinderen (6 tot 12) is in vijf jaar tijd gedaald.

Toch kampt één op de drie kinderen in Dordrecht-West nog steeds met overgewicht. Daarom wordt Doe ff Gezond in ieder geval tot en met 2016 voortgezet. Samen met de partners worden ook de mogelijkheden besproken om het programma na 2016 voort te zetten. Tevens wordt nader bekeken hoe de rest van Dordrecht betrokken kan worden.

Gezonde leefstijl
Doe ff Gezond richt zich op de leeftijdsgroep 0 tot 12 jaar. Doelstelling is een gezonde leefstijl voor de Dordtse jeugd. Kinderen en ouders/begeleiders worden op school, sportclub en in de wijk gewezen op een gezonde leefstijl. Vooral de wat jongere doelgroep wordt onder het motto 'jong geleerd, oud gedaan' plezier meegegeven in sport en bewegen en kennis meegegeven over gezond eten. Dat is volgens de gemeente de basis voor een lang leven sporten en gezond blijven.

Hoewel de gemeente tevreden is over de huidige resultaten, reikt de ambitie verder. Eén op de drie kinderen (6 tot 12 jaar) in Dordrecht-West kampt nog steeds met overgewicht.

Trendbreuk
De vele inspanningen van gemeente en betrokken partijen (gezondheidszorg, onderwijs, sport), JOGG, ouders en natuurlijk de doelgroep zelf, hebben geresulteerd in een trendbreuk. Overgewicht en inactiviteit van jongeren in Dordrecht-West is gedaald. Dordrecht wordt dan ook landelijk veelvuldig genoemd als goed voorbeeld voor de aanpak, activiteiten en resultaten. Wethouder Reynvaan (Dordt West en Sport): "Doe ff Gezond heeft zich de afgelopen jaren bewezen als effectief programma. Samen met de vele partners is veel bereikt. Daar ben ik trots op maar we zijn er nog niet. Er valt nog veel winst te behalen, bijvoorbeeld bij het betrekken van ouders voor een gezonde leefstijl in het gezin."

Het Sportbedrijf Dordrecht en de Dienst Gezondheid & Jeugd zijn initiatiefnemers van Doe ff Gezond. Zij zijn aangesloten bij het landelijke initiatief Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). JOGG is gericht op het terugdringen van overgewicht bij jongeren in de wijken waar het percentage van overgewicht hoog is. Er is veel aandacht voor de Dordtse aanpak en resultaten. Wethouder Reynvaan is dit jaar toegetreden tot het landelijke JOGG bestuur.

Deel dit bericht met je vrienden!