Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Restauratie schietmuur klaar

20 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De schietmuur in het Wantijpark is weer klaar voor de toekomst. De afgelopen maanden is het rijksmonument gerestaureerd. Er is een nieuwe fundering gemaakt en het metselwerk is opgeknapt.

Wethouder Rinette Reynvaan gaf donderdagmiddag 19 november in het Wantijpark het bevel tot een saluutschot. Hiermee markeerde zij het einde van de werkzaamheden.

Moeras
De Pontonniers, ofwel de bruggenbouwers van de genie van het leger, bouwde de muur rond 1910 als onderdeel van een schietbaan. Het Wantijpark was toen nog geen park, maar een soort moeras.

Tussen 1933 en 1936 is er in het moeras een park aangelegd. Dit was als een werkgelegenheidsproject in de recessie van de jaren 30 bedacht. De schietmuur bleef gewoon zitten en werd in het parkplan opgenomen. Nadeel daarvan was dat het park niet kon worden gebruikt tijdens schietoefeningen. Er hingen bordjes met teksten zoals: "Verboden te wandelen tijdens schietoefeningen" en "Streng verboden toegang, militair terrein."

Rijksmonument
Pas in 1961 vertrokken de Pontonniers. Dordrecht is 350 jaar lang de oefen- en uitvalsbasis van Pontonniers. De muur raakte in verval. Een deel werd zelfs afgebroken, omdat er instortingsgevaar was. In 2001 werd de muur rijksmonument.

Lees meer over:

wantij moeras pontonniers
Deel dit bericht met je vrienden!