maandag 2 augustus 2021

Alles over Dordrecht

Rotterdam wint voor Dordrecht de titel beste binnenstad van Nederland

18 november 2015

DORDRECHT - DEN HAAG -  Niet Dordrecht, maar Rotterdam mag zich de komende twee jaar de beste grote binnenstad van Nederland noemen. Dit maakte het Platform Binnenstadmanagement woensdag bekend in Den Haag. Wethouder en locoburgemeester Piet Sleeking was er namens de gemeente bij.

De titel had de stad bij de promotie twee jaar extra kunnen helpen, maar zoals columnist Kees Thies vanmorgen in ADS De Dordtenaar meldde, ging de naam van Rotterdam als winnaar al rond.

De prijs heeft Rotterdam volgens de organisatie vooral te danken aan de ontwikkeling die de stad de afgelopen jaren doormaakte. "De visie van Rotterdam loopt als een rode draad door de stad waardoor ze boven haar eigen ambities uitstijgt", stelt de jury.

Als grote binnenstad geldt een binnenstad met meer dan 325 winkels. Middelgroot is een binnenstad met 200 tot 325 winkels. De vorige winnaars waren Den Haag (groot) en Venlo ((middelgroot).

Overigens op voorhand was Rotterdam al kansrijker. Rotterdam ontwikkelt naar de toekomst en Dordrecht kiest ook als oudste stad van Holland voor de toekomst van het verleden.

Voor de meeste Rotterdamse dan Dordtse omroep RTV Rijnmond stond de uitslag ook al vast. De zender, die formeel Dordrecht als tweede stad in het zendgebied heeft, meldde het nieuws op de volgende wijze:

Veel Rotterdammers wisten het natuurlijk allang, maar sinds woensdagmiddag is het officieel. Rotterdam heeft de beste grote binnenstad van Nederland.

De stad won de verkiezing 'Beste Binnenstad 2015-2017' en versloeg daarmee de andere finalist, Dordrecht. Eerder vielen concurrenten Leeuwarden, Nijmegen en Utrecht al af.

Volgens de organisatie dankt Rotterdam de prijs vooral aan de ontwikkeling die de stad de afgelopen jaren doormaakte. ''De visie van Rotterdam loopt als een rode

draad door de stad, waardoor ze boven haar eigen ambities uitstijgt'', klonk het.

Markthal
De jury bracht vorige maand een bezoek aan de finalisten en bezocht onder meer de Markthal in Rotterdam. In Dordrecht namen de juryleden een kijkje bij het Hof van Nederland.

In het buitenland klinken al langer lovende woorden over Rotterdam. Zo staat de stad in de top 10 van steden die volgens Lonely Planet zeker bezocht moeten worden. De reisgids sprak over een ''een laboratorium voor experimentele gebouwen".

Gouda heeft van de middelgrote steden de beste binnenstad, zo oordeelde de jury.

 

Lees meer over:

rotterdam beste binnenstad
Deel dit bericht met je vrienden!