Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Intercity-pendel en cofinanciering geen optie

18 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Constructief bestuurlijk overleg over Intercity-kwaliteit Dordrecht. Afgevaardigden van de gemeenten Dordrecht, Breda en Gorinchem, de regio Drechtsteden en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben afgelopen week overlegd met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het behoud van Intercity's tussen Dordrecht en Breda. De betrokken overheden hebben duidelijk gemaakt dat zij niets zien in het voorstel van de NS voor een Intercity-pendel Dordrecht-Breda en cofinanciering in de exploitatie. Het ministerie heeft daarop toegezegd met een aangepast voorstel te komen.

Volwaardige verbindingen
Wethouder Van der Linden (Verkeer en Vervoer): "Dordrecht heeft en houdt een Intercity-status. Maar wij willen dat de kwaliteit van de verbindingen ook op niveau blijft, passend bij onze stad en de regio. Daar knokken we al lange tijd voor, gesteund door inwoners, raadsleden, maatschappelijke instellingen en andere overheden. De voorgestelde Intercity-pendel tussen Dordrecht en Breda is wat ons betreft geen volwaardige Intercity-verbinding. Dit hebben we in het overleg ook duidelijk gemaakt."

Cofinanciering geen optie
Ook is gesproken over de optie voor cofinanciering in de exploitatie van de Intercity-verbinding. Van der Linden: "Dat zien wij niet zitten. Het is onwenselijk als lagere overheden moeten gaan meebetalen aan spoorvervoer over het hoofdrailnet."

Partijlijnen
Donderdag staat in Den Haag het Algemeen Overleg Spoor met staatssecretaris Dijksma op de agenda. Wethouder Van der Linden heeft Dordtse raadsleden gevraagd om via hun partijlijnen Tweede Kamerleden te verzoeken aandacht te blijven vragen voor Intercity-kwaliteit van Dordrecht.
Van der Linden: "In het overleg werd duidelijk dat de staatssecretaris het Intercity-probleem erkent. Zij wil hier met de betrokken overheden uit komen, voordat de dienstregeling in februari 2016 wordt vastgesteld. Daar zijn wij blij mee en we zijn benieuwd naar het aangepaste voorstel van het ministerie."

Brandbrieven
Eind september stuurde Dordrecht twee brandbrieven naar Den Haag waarin zij, namens andere overheden en maatschappelijke organisaties, haar verontwaardiging en zorg uitte over het voornemen van de NS om per 2017 de Intercity-verbinding tussen Dordrecht en Noord-Brabant te schrappen. Dat heeft geleid tot het overleg van vorige week.

Deel dit bericht met je vrienden!