Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Internationaal lijkt Dordrecht het als tourstad 2020 af te leggen tegen Antwerpen

15 november 2015

DORDRECHT/ANTWERPEN – De Dordtse gemeenteraad is verdeeld over de mogelijke inzet voor de start van de Tour de France in de stad in 2020. De burgemeester en de wethouder sport praten nog welwilligd met de initiatiefnemers, maar internationaal lijkt het om Antwerpen te draaien en wellicht Denemarken als goede twee kandidaat.

Elders berichten media niet over de kansen van Dordrecht. De teneur is: Voor de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk in 2020 komt Antwerpen in beeld. De Scheldestad hoopt 100 jaar na de Olympische Spelen van Antwerpen het startschot van de 107e editie van de Tour te mogen geven. Ook in Denemarken wordt 2020 als tweede mogelijkheid gezien, als eerdere pogingen niet slagen om de start in het land te halen.

(bericht in de media)

Denemarken is vastberaden om de Tourstart van 2018 naar het noorden te halen. Ze zijn bereid om Tourorganisator ASO 90 miljoen Deense kronen (12 miljoen euro) te betalen voor de proloog en twee ritten in lijn.

"De Tour de France is een van de grootste sportevenementen ter wereld met 3,5 miljard tv-kijkers. Denemarken is een toonaangevende wielernatie en dat moeten we laten zien", zegt minister van Economische Zaken Troels Lund Poelsen, die deze maand nog met Tourdirecteur Christian Prudhomme (foto) gaat praten.

Beschrijving: http://sporza.be/polopoly_fs/1.2487951%21image/2686319110.jpg_gen/derivatives/landscape190/2686319110.jpg

Denemarken mocht in 2014 al het startschot geven van de Giro, maar wil in 2018 een Tourfeestje bouwen met een proloog in de hoofdstad Kopenhagen. Nadien zou een rit van Roskilde naar Odense volgen. Op dag drie hopen de Scandinaviërs op een etappe tussen Vejle en Sonderborg.

Als ASO niet zwicht voor het aanbod van de Denen, richten ze hun pijlen op de Grand Départ van 2019 of 2020. Antwerpen komt echter al nadrukkelijk in beeld voor de Tourstart in 2020.

(motivatie in Dordrecht)

Grand Depart Dordrecht 2020

In 2020 bestaat de stad Dordrecht 800 jaar. Door de journalisten Kees Thies en Guido Bindels is een initiatief gestart om de start van de Tour de France in dat jaar naar Dordrecht te halen. Wij willen laten zien dat wij dit initiatief steunen.

PETITIE

Wij

Sportminnende inwoners van Dordrecht en de Drechtsteden

constateren

Dat een groot evenement als de start van de Tour de France de stad Dordrecht en de regio Drechtsteden internationaal op de kaart kan zetten en een toevoeging zal zijn aan de feestelijkheden rondom het 800 jarig bestaan van de stad Dordrecht

en verzoeken

Burgemeester Arno Brok en Wethouder Rinette Reynvaan al het mogelijke te doen om de start van de Tour de France in 2020 bij het 800 jarig bestaan van de stad naar Dordrecht te halen.

Overigens blijft Kees Thies in de tour naar Dordrecht geloven. Dat blijkt bv uit een column, die begin oktober nog in de krant stond:

Nog nieuws van het Tourfront?GD6
De vraag wordt me zo’n beetje om de andere dag gesteld, naar aanleiding van eerdere columns waarin ik het idee opperde om in het jaar 2020, het jaar dat deze stad 800 jaar bestaat, de Grand Départ (de jaarlijkse start van de Tour de France) naar Dordrecht te halen. Het idee ontsproot enkele maanden geleden niet uit mijn eigen brein, maar werd mij ingegeven door schrijver en wielerjournalist Guido Bindels, onder het motto ‘Zou het niet prachtig zijn als…?’
En inderdaad… het zóu toch ook prachtig zijn als die kleurrijke karavaan hier op een mooie dag zou neerstrijken en het vizier van de planeet voor eventjes gericht zou staan op Hollands mooiste en oudste stad? Een mens die van wielrennen én van Dordrecht houdt, mag toch dromen nietwaar en wat is er nou mis met twee ouwe journalisten die op een terrasje wat voor zich uit zitten te fantaseren? En dat kostenplaatje van een slordige 15 miljoen? Ach, da’s vast wel bij elkaar te schrapen, zeggen de pennenbroeders, van wie er één in een nog krakkemikkiger autootje rijdt dan de andere, tegen elkaar. ,,Doe toch niet zo belachelijk? Waar haal je zoveel geld vandaan en waarom zou de Tourorganisatie belangstelling hebben voor een Grand Départ in een Zuid-Hollandse provinciestad? Denk je soms dat we ons kunnen meten met Brussel, Antwerpen, München en London?’’ Dát brullen de op-voorhand-nee-zeggers die er, zeker op dit eiland, altijd als eerste bij zijn.
Maar dromen kunnen ook wel eens werkelijkheid worden, want mijn columns over dit onderwerp reikten verder dan stad en streek. Bindels en ik zijn inmiddels benaderd door de mensen die destijds achter de Rotterdamse Tourstart van 2010 zaten en zij vinden het idee juist heel aantrekkelijk en vermoeden dat Tourbaas Prudhomme wel eens zeer gecharmeerd kan zijn van deze fotogenieke stad en die prachtige regio daaromheen. De gesprekken die we momenteel voeren over de haalbaarheid van een Dordts Départ beginnen dan ook vorm te krijgen. Volgende maand schuiven burgemeester Brok en sportwethouder Reynvaan aan om, geheel vrijblijvend, mee te luisteren. Ik kom erop terug dus.

Deel dit bericht met je vrienden!