Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

'C.Buddingh' (1918-1985) is in Dordrecht niet vergeten

14 november 2015

DORDRECHT -  De Dordtse dichter C.Buddingh' (1918-1985) is niet vergeten in Dordrecht. Op dinsdag 24 november staat zijn literaire nalatenschap weer centraal. Ook de Dordtse dichter Kees Klok, die in 1969 voor de eerste keer samen met zijn (schaak) vriend Gerrit de Wolf het pad van Buddingh'kruiste, heeft zijn medewerking aan de Buddingh'avond toegezegd.

In een persbericht is het complete programma verwoord. Voorzitter Hans Berrevoets zal in zijn inleiding ook spreken over de mogelijkheden om in 2018 de honderdste geboortedag van de dichter en anderen ter herdenken en luister bij te zetten.

Op dinsdag 24 november is het 30 jaar geleden dat C. Buddingh’ overleed. Een mooi moment voor een eerbetoon aan deze grote Dordtse dichter.

Rondom de vraag ‘Hoe leeft Buddingh’ nog voort na zijn dood?’ is er op zijn sterfdag een avondvullend, interactief programma in Dordrecht. Met onder andere een interview met biograaf Wim Huijser, een voordracht van Dordtse Vietnamees Xuan Tran en De Blauwbilgorgel in het Engels. Ook is er voor bezoekers alle ruimte voor het delen van Buddingh’-ervaringen en -kennis.

Van Wim Huijser tot 'Verzen van een Dordtse Vietnamees'

De avond start met een inleiding van Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh’ Genootschap. Hierna wordt Wim Huijser, de schrijver van Buddingh’-biografie Dichter bij Dordt, geïnterviewd door Casper Markesteijn. Aanvullend zijn er (bijna) nooit vertoonde filmfragmenten van Buddingh’ te zien. Na de films betreedt een onverwachte dichter het podium: Xuan Tran. Zijn naam doet niet direct een belletje rinkelen, maar iedere Dordtenaar kent deze man. Hij heeft namelijk al jaren een loempiakraam op de Visbrug. Wat echter bijna niemand weet, is dat hij ook gedichten schrijft. Onder de titel Verzen van een Dordtse Vietnamees draagt Xuan Tran zijn werk voor. Helemaal passend bij Buddingh’, die in het gewone het bijzondere zag, en één van zijn bundels Verzen van een Dordtse Chinees noemde. Speciaal voor deze avond wordt ook de klassieker De Blauwbilgorgel in het Engels voorgedragen. Hoe zullen woorden als porgel en knezidon dan klinken? Blijft het gedicht overeind?

Alle programmaonderdelen:

  • Welkom en inleiding door Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh' Genootschap
  • Casper Markesteijn interviewt Buddingh'-biograaf Wim Huijser
  • Geïnspireerd door Buddingh'; wat heeft de biografie bij literatuurliefhebbers losgemaakt?
  • Verzen van een Dordtse Vietnamees: loempiaverkoper Xuan Tran (van de kraam op de Visbrug) draagt zijn gedichten voor
  • Voordracht van de Engelse Blauwbilgorgel
  • (Bijna) nooit vertoond filmmateriaal van Buddingh'

Buddingh’ leeft voort is voor en door Buddingh’-liefhebbers. Tussen de programmaonderdelen door is er alle tijd om ervaringen en kennis te delen. Heb je zelf beeldmateriaal, of iets anders leuks om te delen? Je bent zeer welkom om het mee te nemen!

Praktische informatie

Datum: dinsdag 24 november
Tijd: 20.00 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Stadsbibliotheek Dordrecht, de Blauwe Kamer
Entree: gratis, reserveren gewenst

 

Lees meer over:

Buddingh' 24 november
Deel dit bericht met je vrienden!