Sunday 26 September 2021

Alles over Dordrecht

Eeuwenoude reuzenkaart van Dordrecht en omgeving ontdekt

9 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op donderdag 19 november om 20.00 uur heeft Stadsbibliotheek Dordrecht aan de Groenmarkt 153, een primeur. Een reusachtige, bijna 500 jaar oude landkaart van Dordrecht en wijde omgeving wordt deze avond voor het eerst aan publiek getoond. Deze vergeten kaart is ontdekt door journalist en kaartenliefhebber Wim van Wijk, die er per toeval op stuitte in het Regionaal Archief Dordrecht. In de Bibliotheek wordt de kaart op ware grootte geprojecteerd, met daarbij een uitleg over wat er allemaal op te ontdekken is. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Digitale restauratie
Toen Wim van Wijk de kaart in het archief vond, realiseerde hij zich al snel dat het hier om een bijzonder exemplaar ging en stortte hij zich op het onderzoeken ervan. Vanwege de kwetsbaarheid van de kaart is deze in hoge resolutie gefotografeerd en daarna weer snel weer opgeborgen.
Peter Ebben (lithograaf en grafisch vormgever) ging met de donkere fotobestanden aan de slag en bewerkte ze zodanig dat ze te bestuderen zijn. Het resultaat is op donderdag 19 november, 20.00 uur in de Bibliotheek te zien. Peter Ebben en Wim van Wijk projecteren de kaart dan op ware grootte op de muur, en vertellen erbij hoe de digitale restauratie in zijn werk ging en wat er allemaal op de kaart te ontdekken is. Ook vertellen ze over de plannen die zij hebben met de kaart, nu het origineel voorlopig niet meer uit het depot komt.

Van IJsselmonde tot het Eiland van Dordrecht
Kaarten uit de eerste helft van de zestiende eeuw zijn al bijzonder, maar een kaart van 1.90 bij 3.75 meter is zonder meer uniek te noemen. Het gebied dat op deze reuzenkaart te zien is, is grofweg alles tussen Rotterdam, Gorinchem en Breda. Iets specifieker: IJsselmonde, Alblasserwaard, Hoeksche Waard, Eiland van Dordrecht, een stukje van het Land van Heusden en Altena, de Biesbosch en een strook van Noord-Brabant (Lage Zwaluwe-Oosterhout). Veel aandacht krijgt de in 1421 verdronken Groote Waard.

De maker is waarschijnlijk Cornelis Schilder, die in 1537 een kaart maakte die nu in de Historische Atlas van de Biesbosch staat. Van wie Schilder de opdracht heeft gekregen om deze reuzenkaart te maken staat nog niet vast, maar de kaart geeft wel een aanwijzing. Verder vermeldt de kaart namen van bekende en onbekende plaatsen, ambachten, zalmsteken en kastelen. Historisch onderzoekers hebben sommige delen van het slecht leesbare schrift kunnen ontcijferen, op andere wordt nog gestudeerd. Op deze uitzonderlijke kaart is veel te ontdekken, en Peter Ebben en Wim van Wijk delen hun kennis graag met geïnteresseerden.
 

Lees meer over:

biesbosch kaart zestiende eeuw
Deel dit bericht met je vrienden!