donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Sociale Dienst Drechtsteden zet zich in voor werkzoekende jongeren

30 oktober 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / DRECHTSTEDEN - “Ik heb lang stil gezeten, maar heb bij de Buzinezzclub mijn droom gevonden!”, zegt Roberta. Zij is een van de jongeren die deel heeft genomen aan het halfjaarprogramma van de Buzinezzclub. Niet meer afhankelijk zijn van een uitkering en starten met een opleiding, baan of eigen onderneming, dat is het doel. 24 jongeren ontvingen als bewijs van hun succes een certificaat uit handen van Bert van de Burgt, portefeuillehouder Werk en Inkomen in de Drechtsteden.

De Buzinezzclub is een van de programma's die de Sociale Dienst Drechtsteden inzet om jongeren onafhankelijk van een bijstandsuitkering te maken. Door workshops en coaching leren zij hun kwaliteiten te ontdekken en krijgen zij meer zicht op wat ze kunnen en wat ze willen. Zij krijgen toegang tot een kansrijk netwerk en worden begeleid om hier hun profijt uit te behalen. Na het afronden van het programma worden de jongeren nog gemiddeld twee jaar begeleid door een vrijwillige coach uit het bedrijfsleven.

Kritiek helpt
Bert van de Burgt is enthousiast over de werkwijze van de Buzinezzclub: “Bedrijven en jongeren kunnen elkaar niet altijd vinden. De Buzinezzclub biedt jongeren een kans om weer aansluiting te vinden tot de arbeidsmarkt." Op de vraag of hij nog een tip had voor de jongeren, antwoordde hij: "Vroeger vond ik het vervelend als iemand tegen mij inging. Later heb ik geleerd dat dat juist goed is. Door kritiek kun je jezelf verbeteren, ook al schuurt het even."

Dromen waarmaken
Tijdens de ceremonie vertelden de jongeren over de successen die zij hebben behaald. Roberta: “Ik ben een opleiding tot kok begonnen. Ik hield al van koken, maar nu pak ik het professioneel aan. Mijn droom is om een Braziliaans restaurant te openen in Rotterdam. Het is een onbekende keuken, die ik graag in Nederland wil introduceren.”

Eissa is twee jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gekomen: "Ik ben gestart met een MBO-opleiding en wil door naar een HBO-opleiding Architectuur. Ik heb veel gehad aan de hulp van de Buzinezzclub en mijn coach. Nu weet ik hoe ik mijn droom waar kan maken!” Er start opnieuw een groep jongeren met het intensieve programma. Ook zij gaan bouwen aan een succesvolle toekomst, zónder uitkering. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor bijstandsgerechtigde jongeren uit de Drechtsteden tot 27 jaar. Om deel te nemen, kunnen zij contact opnemen met hun contactpersoon bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Lees meer over:

drechtsteden sociale dienst
Deel dit bericht met je vrienden!