donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

PVDA: "Basisinkomen is volop in disucssie, maar is het te mooi om waar te zijn?"

5 oktober 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - 'Het moet anders.' Daarover was iedereen het eens op de Open Dag van het FNV in Dordrecht, tijdens de discussie over Basisinkomen en Experimenten met Bijstandsuitkeringen.

Ronald Mulder (MIES-lab Groningen), Frans Kervel (ontvanger van basisinkomen), John Kerstens (PvdA Tweede Kamerlid), Heleen de Boer (fractievoorzitter GroenLinks in Utrecht), Bert van de Burgt (wethouder Sociale Zaken Dordrecht) en Eelco Tasma (FNV senior beleidsadviseur) discussieerden met de vele belangstellenden over een Basisinkomen.

„Eigenlijk is het te mooi om waar te zijn”, vertelde John Kerstens. Zo simpel en helder, gewoon iedereen ontvangt een bedrag per maand. Nu is er een hele kerstboom aan sociale voorzieningen opgetuigd (toeslagen, kinderbijslag, kwijtscheldingen, etc.). Door de bomen zien de mensen het bos niet meer. Plus dat er een enorme bureaucratie is ontstaan, die de taken niet altijd naar behoren kan uitvoeren. Zie recentelijk de PGB betalingschaos.

Realistischer is het om uit te gaan van experimenteren met bijstandsuitkeringen. In Utrecht wil men daarmee van start gaan, in het voorjaar van 2016. Staatsecretaris Jetta Klijnsma wil er nog eens goed naar kijken, of er geen wijzigingen nodig zijn in regelgeving. Vooral wil men het bijverdienen versoepelen en het aantrekkelijk maken om te gaan werken.

Het huidige bijstandsregime is veel te streng. Daarover waren de aanwezigen het met elkaar eens. De scherpe controles en de forse kortingen op uitkeringen - ook bij geringe foutjes - daar moeten we vanaf. En de gedwongen tegenprestatie (met vaak volstrekt nutteloos werk), terwijl er aan de andere kant juist ontzettend veel behoefte is aan vrijwilligers bij allerlei organisaties, gaat steeds meer wringen voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen om ervaring op te doen.

Moet je mensen een inkomen geven, die heel goed in staat zijn om zelf een inkomen te verdienen. En het kost een fortuin. Dat zijn de grootste tegenargumenten van het basisinkomen.

Maar dat er anders gekeken moet gaan worden naar werk en inkomen daar is men het over eens. Want is er voor iedereen werken nog wel werk in de toekomst? Dan is het zaak om werk en inkomen eerlijker te verdelen.

Frans Kervel die een basisinkomen geniet via crowdfunding legde de focus vooral op inkomenszekerheid, die op dit moment bij veel mensen ontbreekt. De flexibilisering zal alleen nog maar nog verder doorschieten. En als de inkomenszekerheid in gevaar komt voor mensen, dan bedreigt dat ook de stabiliteit in de samenleving. Met het basisinkomen heeft hij veel minder stress, als ZZP’er.

Foto: Fokko van der Straaten.

Lees meer over:

PvdA FNV bijstand
Deel dit bericht met je vrienden!