maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Gouden erespeld voor ook Dordtse jaren van schaker dr. Hans van Steenis

22 september 2015

DORDRECHT/GRONINGEN -   Hans van Steenis is onderscheiden met de gouden erespeld van de schaakbond KNSB.  Om hiervoor in aanmerking te komen, moet iemand minstens vijftig jaar verdienstelijk lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB).

Dat is dr. Hans van Steenis zeker.

De schaakjaren van hem liggen ondermeer bij de schaakclubs Utrecht, Groothoofd, Dordrecht, de Willige Dame en Staunton in Groningen.

Op de jaarvergadering van het schaakgezelschap Staunton werd Hans aangenaam verrast, toen hij door de voorzitter van de club Hans Polee in het zonnetje werd gezet.

Hans van Steenis was eerst niet van plan om de ledenvergadering te bezoeken, maar werd door de club voor de zekerheid in een auto met chauffeur opgehaald.Hij had geen enkel idee waarom de leden hem graag in de vergadering zagen binnen komen. ,,Misschien had het me de externe competitie te maken”, zo dacht hij onderweg van zijn woonplaats Haaren naar de club zaal. Hans is in het derde senioren team bijna – op twee maanden na – de oudste speler. ,,Ik was aangenaam verrast en blij toen ik het middelpunt werd op de vergadering. Het betekent dat mensen aan je denken”, zo zei Van Steenis na het moment van zijn onderscheiding. Hij ontdekte toen ook hoe achter de schermen zijn schaakverleden in kaart was gebracht.Het onderzoek was in gang gezet door de secretaris van zijn Groningse club, Jeroen Groot en die had daarvoor ook in Dordrecht Hans Berrevoets van de Willige Dame ingeschakeld.

Staunton kon zo gedocumenteerd bij het bestuur van de KNSB de eervolle onderscheiding aanvragen.Voor Hans was het een dubbel historisch moment. Dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat zijn vader, ir. Henk van Steenis, overleed.

Van Steenis sr. was een bekende Nederlander als oprichter van de PSP, prominent raadslid in Utrecht, voorzitter van de KNSB, sterk schaker en ook nog bekend door het ingevoerde arbeiders zelfbestuur binnen zijn bedrijf.  Toen Van Steenis sr. ín 1965 onverwachts overleed, werd Dordtenaar ir. Henk J. van Donk tijdelijk voorzitter van de schaakbond. Hans van Steenis speelde nog samen met zijn vader enkele wedstrijden in het eerste team van Utrecht, dat toen tot de sterkste clubs van het land werd gerekend.

Een historisch verhaal was, dat vader en zoon wonnen, maar omdat de rest van het team toch verloor en daarom kon de degradatie uit de landelijke hoofdklasse niet voorkomen worden.Reeds in 1949 zijn partijen van Hans in het clubblad van Utrecht verschenen. Om te kunnen promoveren in de biologie, zette hij het schaken op een lager pitje.

Toen hij in Dordrecht les ging geven - op de scholengemeenschap Zuid, nu Dalton - kwam Van Steenis jr. via het teamschaken in de jaren tachtig van de vorige eeuw bij Groothoofd binnen lopen.Zijn schaakloopbaan bij de Willige Dame duurde tot 2005, waarbij hij een genoeglijke tijd beleefde als (non) playing captein van het eerste team.

Ook richtte Hans nog een schaaksoos op voor onderling genoegen en onderlinge wedijver als vorm van extra schaaktraining.In 2005 besloot hij na het pensioen van zijn vrouw Janneke – ook een zeer betrokken inwoner van Dordrecht - zijn oude banden met het noorden van Nederland aan te halen en te verhuizen naar Haren (Gr.)  

Hij werd daar herkenbaar als actieve inwoner van de gemeente, natuurliefhebber en fotograaf. Als fietser, zeker als hij zo naar zijn schaakclub reist, in Groningen is hij ook herkenbaar.Alleen voor een KNSB-onderscheiding moest Hans wel per auto worden opgehaald, maar dat past zeker bij de uitstraling van zo’n toegewijd lid van de schaakbond die in maart 1933 werd geboren. Het schaken houdt hem ook mede vitaal en extern veroverd hij soms ook de punten met de  in Sliedrecht geboren opening de Leeuw.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!