donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Feestelijke start met de Statenschool van nieuw educatief aanbod Het Hof van Nederland

10 september 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het was vanochtend gezellige druk op het binnenplein van Het Hof van Nederland. Daar vond namelijk de feestelijke start plaats van het nieuwe educatieprogramma, in het bijzijn van negentig leerlingen van De Statenschool. Zij werden warm onthaald door Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. Er kwam bovendien een zestiende-eeuwse werkster voorbij, die op avontuurlijke wijze vertelde wat zij allemaal had gehoord en gezien tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572.

Het Hof van Nederland, dat afgelopen voorjaar haar deuren opende, is een plek van nationale betekenis. In dit museum in Dordrecht zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Een belangrijke gebeurtenis, die aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu. Vanaf vandaag biedt het museum twee educatieve programma’s aan voor het primair onderwijs. De leerlingen van groep 3, 4 en 5 van De Statenschool zijn de eersten die deze programma’s mogen volgen. Later dit jaar zullen ook programma's voor het voortgezet onderwijs worden geïntroduceerd.

Geschiedenis spelenderwijs beleven
‘Het is belangrijk dat we geschiedenis leuk maken voor kinderen, dat het tastbaar voor ze wordt’, zegt Peter Schoon. ‘Zij moeten de geschiedenis haast kunnen beleven. Het Hof van Nederland is hiervoor de ideale plek. Eigenlijk zou elke school in het Nederland deze historische plek moeten bezoeken om hier de leukste geschiedenisles te beleven.’ De onderwijsprogramma's zijn geen standaard rondleidingen. De leerlingen spelen een interactief én educatief spel. Er zijn twee verschillende versies: Het Grote Hofspel en het Raadsel van Thuredrith. Bij Het Grote Hofspel is het museum het speelbord en zijn de leerlingen de pionnen, en bij het Raadsel van Thuredrith worden ze gevraagd om een eeuwenoud geheim op te lossen.

De Statenschool bijt het spits af
Het naburige De Statenschool is de eerste school die langs komt om de educatieprogramma’s te volgen. Docent Marianne Lunshof vindt het geweldig. ‘Onze school ligt naast Het Hof van Nederland en heet De Statenschool. Het is leuk om te weten waar die naam vandaan komt. Wij willen dat de kinderen hun omgeving beter leren kennen. Nu hebben we de kans om binnen te kijken en te ontdekken hoe belangrijk deze plek is geweest.’ Ook leerling Gina van der Broek is enthousiast: ‘Ik vond de speurtocht heel gezellig. Het leukst vond ik het onderdeel De Storm, waar we iets mochten uitbeelden.’

Meer informatie over Het Hof van Nederland en het educatieve aanbod is te vinden op de website: www.hethofvannederland.nl

Foto: Thymen Stolk.

 

Deel dit bericht met je vrienden!