maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Nog duurzamer varen in de Biesbosch

1 september 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw bouwt een elektrisch partyschip en Van den Diepstraten Botenverhuur experimenteert met huurbootjes op gas. De Drimmelse ondernemers zijn voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven voor hun vloot.

Duurzaamste partyboot
Adriaan Schuller van Rondvaartbedrijf de Zilvermeeuw in Drimmelen weet het zeker: Dit wordt de meest duurzame partyboot van Nederland. Het schip in aanbouw krijgt een hypermoderne voorstuwing. Het schip gaat helemaal elektrisch varen. De restwarmte van de motoren wordt hergebruikt voor verwarming van de salon. Het schip is zo ontworpen dat het makkelijk door het water glijdt. Minder weerstand betekent dat er minder vermogen nodig is voor de voortstuwing. Dit is vooral belangrijk bij het varen op de rivier en de grote kreken in de Biesbosch. In 2016 gaat het schip, dat 38 meter lang is en 150 personen moet kunnen meenemen, in de vaart.

Duurzamer gas
Iets verderop, in de Oude Haven van Drimmelen, runt Tony van den Diepstraten een café met botenverhuur. Hij bouwde vorig jaar twee elektrische bootjes met een bijzondere rompvorm. Nu heeft hij twee bootjes omgebouwd op gas. Het is een experiment in samenwerking met een gasleverancier. Als het bevalt gaat hij er volgend seizoen mee door en wil hij meer bootjes op gas. Van den Diepstraten heeft berekend dat gas veel zuiniger vaart dan benzine. De uitstoot is daardoor maar een derde van wat zijn benzinebootjes uitstoten. Daar heeft ook de klant baat bij, want bij Van den Diepstraten zit de benzine niet in de prijs van een huurbootje. Uit milieuoverwegingen: volgens Van den Diepstraten varen klanten rustiger als ze de brandstof apart moeten betalen. Niet elke huurder krijgt zomaar een bootje op gas mee. Van den Diepstraten: 'Ik bewaar ze voor klanten die echt op duurzaam varen afkomen. Ze moeten bewust voor gas kiezen.'

Project Sun-Bi
Schuller en Van den Diepstraten werken samen met Jasper van Mill van Biesbosch Adventures in het project Sun-Bi. Doel van dit project is om duurzaam varen in de Biesbosch te bevorderen door het ontwikkelen en gebruik maken van nieuwe technieken. De drie ondernemers worden daarbij ondersteund door de Vakgroep Maritieme en Transport Technologie van de Technische Universiteit Delft. Ook Parkschap Nationaal Park De Biesbosch neemt in het project deel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken stelde in het kader van de regeling Biodiversiteit en Bedrijfsleven een subsidie beschikbaar.

Van Mill heeft een Multi Management Systeem via GPS (Track&Trace) ontwikkeld. Het is ingebouwd in de elektrische bootjes van Van den Diepstraten. Met de resultaten ervan kan vaargedrag worden gemonitord.

Het Sun-Bi project wordt in 2016 afgerond.

Deel dit bericht met je vrienden!