zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Samenwerkingsoefening in HSL Zuid tunnel Dordtse Kil

1 september 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Zaterdag 29 augustus 2015 heeft een samenwerkingsoefening plaatsgevonden in de HSL tunnel Dordtse Kil, gelegen tussen de gemeenten Binnenmaas en Dordrecht. Voor deze oefening is een incident met een personentrein geënsceneerd. Hier waren ruim 100 deelnemers aanwezig. De oefening is voor alle betrokkenen erg nuttig geweest.
 
Periodiek oefenen is de beste methode om te ondervinden of alle voorzieningen rondom het spoor ook daadwerkelijk bruikbaar zijn en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de brandweerposten hun kennis en vaardigheden kunnen testen.

Scenario
In het oefenscenario ontstond een kleine brand met veel rookontwikkeling in de hoge snelheidstrein (HSL). Deze geënsceneerde brand werd ontdekt door het treinpersoneel en intern gemeld aan de machinist. De machinist neemt direct contact op met de treindienstleiding. Verdere alarmering volgt, waarop de brandweer met een groot aantal eenheden uitrukt.

Doeltreffend en veilig samenwerken
De oefening had als doel om doeltreffend en veilig samen te werken met alle brandweereenheden en crisispartners. Daarnaast werd er geoefend op het effectief en veilig verplaatsen van gewonden en personen, het gebruik maken van de brandbestrijdingsmiddelen in en rond de spoortunnel en het effectief en veilig verkennen van het treinincident in een spoortunnel.

Deelnemers
Deelnemers in de oefening vandaag waren: brandweer Zuid-Holland Zuid, ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, NS International en ProRail. De oefening was verdeeld in twee oefenmomenten; een ochtend en middagsessie. In totaal waren er ruim 100 deelnemers.

Leerzaam
De oefening is voor alle betrokkenen zeer nuttig geweest en heeft enkele leermomenten opgeleverd. Deze leermomenten zullen worden behandeld, om zo de samenwerking te versterken en daarmee op een nog hoger niveau te krijgen. Naast de oefening zaterdag 29 augustus wordt door nauwe samenwerking tussen spoorsector, de veiligheidsregio’s en andere hulpdiensten, systematisch gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid op en langs het spoor.

Deel dit bericht met je vrienden!