Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

Inzet snellere drone-technologie in Zuid-Holland mede door initiatief van Gemeente Dordrecht

28 augustus 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland en is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, waar ook de Gemeente Dordrecht in participeert. InnovationQuarter financiert vernieuwende en snelgroeiende bedrijven, assisteert buitenlandse ondernemingen bij vestiging in Zuid-Holland en organiseert samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter de provincie Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa.

Het investeringsfonds van InnovationQuarter – dat momenteel bestaat uit 58 miljoen euro – biedt jonge technologiebedrijven, zoals onder andere het bedrijf Head Communications van Cornelius Wicks, en MKB’ers met groeiplannen in de regio durfkapitaal om innovaties naar de markt te brengen. Middels het fonds kan InnovationQuarter de regionale economie naar een hoger niveau tillen.

InnovationQuarter is dus een initiatief van het Ministerie van Economisch Zaken, de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten van Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Dordrecht, Westland, de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden en de medische centra Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus Medisch Centrum.

Drone Technologie bij Head Communications
Onbemande luchtvaartuigen (‘drones’) zijn wereldwijd steeds meer in trek, traditioneel met militaire toepassingen. Maar ook commerciële en civiele markten breiden uit door innovaties in telecommunicatie, ‘internet of things’ en mobiele toepassingen. Drone-technologiebedrijf Head Communications landt in Den Haag met een unieke technologie die veel sneller mobiele verbindingen maakt én data aanzienlijk verkleint, zonder enige vertraging van het netwerk. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk richt het bedrijf met internationale partners proeflocaties in om het concept te testen bij onbemande express service.

In de militaire sector zijn het onbemande vliegtuigen die als vliegend doel bij oefeningen moeten worden uitgeschakeld. Het zijn vaak uitgefaseerde voorheen bemande straaljagers, waaronder F-16 toestellen, die hiervoor worden ingezet. Cornelius Wicks, oprichter en directeur van Head Communications, vloog dit soort toestellen ooit als piloot en instructeur bij de Air Force Reserves, de Amerikaanse luchtmacht. Ruim tien jaar geleden wilde zijn werkgever het risico van missies beperken en startte onderzoek naar kansen voor onbemande luchtvaartuigen. Wicks maakte deel uit van dat team.

Startup bij ESA BIC
Enkele jaren geleden verhuisde Wicks met zijn Nederlandse partner naar Nederland. Hij werkte hier samen met een bedrijf in onbemande helikopters en begon vervolgens in 2012 zijn eigen bedrijf Head Communications binnen het ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) in Noordwijk. Als startup volgde hij daar een ontwikkelingsprogramma, ondersteund door financiering van de overheid en van ESA. ESA BIC helpt startende ondernemers die ruimtevaarttechnologie willen vermarkten in andere sectoren. “Die samenwerking was voor mij zeer belangrijk”, zegt Wicks. “Ik vond daar de expertise, testfaciliteiten en internationale partners om mijn onderneming verder te helpen.”

Wicks werkte ook nauw samen met specialisten van NASA en studententeams van de TU Delft, Rotterdam School of Management en Vrije Universiteit Amsterdam. Dat leidde onlangs tot een vruchtbaar resultaat: een nieuw product voor onbemande voertuigen onder de naam ‘Beyond Line of Sight’ (BLOS). Head Communications ziet kansrijke mogelijkheden in de logistieke-, maritieme- en energiesector.

BLOS: snel en minder kosten
BLOS is hardware én software. Het kastje wordt geplaatst in een bemand of onbemand voertuig of elders in de infrastructuur. Vervolgens is het in staat om bijvoorbeeld inspecties van pijpleidingen of hoogspanningsdraden uit te voeren, eventuele lekken in olietankers op te sporen of GPS-locaties door te sturen naar een centraal punt.

De techniek is zeer geavanceerd. Het versturen en ontvangen van data tussen het voertuig en het centrale station (engineering room) verloopt realtime en wel vijf keer sneller dan wat huidige systemen kunnen. Bovendien worden data door hoge compressie verkleind van 100% naar minimaal 10% en is er geen vertraging van het netwerk. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de traditionele reductie van ongeveer 25%.

Zo worden tijd en communicatiekosten bespaard. Bij andere systemen kan de vertraging in het traject wel oplopen tot 24 uur. In tegenstelling tot concurrerende producten kan BLOS ook meerdere typen data versturen, zowel gebruiksgegevens, positiegegevens als data van sensoren.

Op basis van deze hoogwaardige prestaties ziet Wicks grote voordelen voor telecombedrijven. “Het dataverkeer neemt alleen maar toe. Internet of Things is nu al een enorme belasting van het internet. BLOS draagt ertoe bij dat het volume van data beperkt blijft. Telecombedrijven kunnen zo meer service bieden zonder dat uitbreiding van hun infrastructuur noodzakelijk is.”

Onbemande express service
Head Communications heeft een internationaal consortium opgericht dat het product vanaf september 2015 gedurende drie jaar gaat testen in de logistieke sector. Dit ‘proof of concept’ programma richt zich op onbemande levering van exprespakketten. Partners in het team zijn toonaangevende logistieke- en telecombedrijven uit Nederland, Verenigd Koninkrijk en België. De resultaten worden geanalyseerd om te komen tot verdere ontwikkeling van het product voor de eindklant, een logistieke dienstverlener. BLOS moet zich bewijzen in gebieden die geen expreslevering hebben en in regio’s die moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld bij acute humanitaire hulp na een natuurramp. De pilot wordt uitgevoerd op geselecteerde locaties: twee in het Verenigd Koninkrijk en één in Nederland.

Uitvalsbasis Den Haag
Voor het vinden van geschikte kantoorlocatie is Head Communications intensief begeleid door Steenworp Vestigingsadviseurs Haaglanden, InnovationQuarter en de gemeente Den Haag. InnovationQuarter is verheugd dat Head Communications Den Haag als ‘uitvalsbasis’ heeft gekozen voor verdere groei in Nederland en Europa. Martijn van Hoogenhuijze, Senior Accountmanager Safety & Security bij InnovationQuarter, ziet een flinke groei in onbemande luchtvaarttechnologie.

“De markt voor commerciële en civiele drones zal toenemen met 19 % tussen 2015 en 2020, in vergelijking met 5% groei in de militaire markt, zo blijkt uit onderzoek (bron: Inea Consulting Ltd). Het verzamelen van hoogwaardige kennis op het gebied van drone-technologie in onze regio, waar al meer voorbeelden van bedrijvigheid zijn, betekent een enorme impuls voor de economische groei en werkgelegenheid.”

Head Communications houdt kantoor in het WTC Den Haag. Steenworp Vestigingsadviseurs Haaglanden, gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijven bij het vinden van bedrijfshuisvesting in de regio Haaglanden, heeft het jonge technologiebedrijf geadviseerd. “Goede bereikbaarheid, zichtbaarheid en een voorlopig beperkte huurperiode waren belangrijke aspecten voor Head Communications”, zegt adviseur Kim van Loon. “Den Haag is het centrum van internationale contacten en die helpen Head Communications om het netwerk te vergroten.”

Head Communications is in september van start gegaan met vier medewerkers. Daarnaast werkt Cornelius Wicks nauw samen met een team van vijf studenten van de TU Delft en de Rotterdam School of Management. De verwachting is dat het bedrijf snel zal groeien naar ongeveer 25 medewerkers.

Head Communications
Head Communications, gevestigd in Den Haag, is een Nederlands technologiebedrijf dat ‘Beyond Line of Sight’ (BLOS) oplossingen ontwikkelt en bouwt voor bedrijven die hun producten en activiteiten willen monitoren en beheren. De ontwikkelingsteams van Head Communications kunnen de klanten de juiste oplossing voor hun behoeften leveren. Head Communications werkt met klanten tijdens de product/service levenscyclus om tegemoet te komen aan hun behoeften in een veranderende omgeving. Aanvullende ondersteuning voor onze cliënten omvat integratie van oplossingen, haalbaarheidsanalyse en pilotprojecten.

De oprichter van Head Communications, Cornelius Wicks, was langdurig internationaal uitvoerend en technisch werkzaam op het gebied van transport en communicatie in de lucht- en ruimtevaartsector.

Door haar samenwerking op het gebied van Research & Development met NASA, European Space Agency en grote telecomleveranciers heeft Head Communications expertise verworven om vraagstukken ten aanzien van het op afstand monitoren en het leveren van data te kunnen oplossen in een tijd waarin steeds meer vraag naar big data is.

Bovenste foto: Van links naar rechts. Chris van Voorden (Hoofd Foreign Investments bij InnovationQuarter) overhandigt plaquette aan Cornelius Wicks (Managing Director bij Head Communications).

Middelste foto: Van links naar rechts: Martijn van Hoogenhuijze (InnovationQuarter), Chris van Voorden (InnovationQuarter), Cornelius Wicks (Head Communications), Kim van Loon (Steenworp Vestigingsadviseurs Haaglanden), Philip Meijer (InnovationQuarter) en Karim Adarghal (gemeente Den Haag).

Onderste foto: Van links naar rechts: V.l.n.r. Karim Adarghal (gemeente Den Haag), Philip Meijer (InnovationQuarter), Kim van Loon (Steenworp Vestigingsadviseurs Haaglanden), Cornelius Wicks (Head Communications), Chris van Voorden (InnovationQuarter) en Martijn van Hoogenhuijze (InnovationQuarter).

Fotografie: © Daniel Verkijk

Lees meer over:

innovatie drone technologie
Deel dit bericht met je vrienden!