Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

De sierlijke wereld van Sybold van Ravesteyn

27 augustus 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het culturele seizoen begint op woensdag 2 september bij het Nationaal Onderwijsmuseum met een lezing door Kees Rouw over de sierlijke wereld van Sybold van Ravesteyn. De komende periode staan op de culturele agenda onder meer praatjes bij bijzondere objecten uit de collectie, taxatiemiddagen, de Nationale Week van het Onderwijs en elke eerste woensdag van de maand is er een lezing in gebouw De Holland.

Lezing op 2 september: “De sierlijke wereld van Sybold”
Tussen april 1938 en september 1939 verscheen in Dordrecht langs het spoor een rechthoekig bouwwerk met de meest extravagante schoorsteen van deze havenstad. Het was een hypermodern kantoorgebouw van Brandverzekeringmaatschappij 'Holland van 1859', dat nog het meeste weg had van een paleis; in de volksmond werd het gebouw ook wel ‘stoomboot op het droge' genoemd.

Het ontwerp was van Van Ravesteyn, werkzaam als particulier architect, met de Nederlandse Spoorwegen als belangrijke opdrachtgever. De ongeremde feestelijkheid viel op, zowel aan de buitenkant als in het interieur: krullen, beelden en bollen. Ook de meubels van de directie en de commissarissen kenden eenzelfde signatuur. Binnen de moderne twintigste-eeuwse Nederlandse architectuur was Van Ravesteyns architectonische, neobarokke handschrift destijds even uniek als omstreden. Hij paste het ook toe tussen 1934 en 1942 in zijn ontwerpen voor de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, de seinhuizen en het Centraal Station in Utrecht, en voor de verbouwing van Schouwburg Kunstmin, eveneens in Dordrecht.

Hoe deze in Rotterdam geboren, tegendraadse architect tot zijn avontuurlijke vormentaal kwam, en hoe het gebouw voor de ‘Holland van 1859’ tot stand kwam, komt uitgebreid aan bod in de lezing ‘De sierlijke wereld van Sybold van Ravesteyn’ van architect/schrijver Kees Rouw in het Nationaal Onderwijsmuseum, dat sinds juli 2015 de trotse bewoner is van de gerestaureerde ‘Holland’.

Aanvang 20.00 uur – 22.00 uur, inloop 19.30 uur. Toegang € 7,50 per persoon. Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht. Meer informatie en aanmelden www.onderwijsmuseum.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!