zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

E-wheels veroveren Dordtse wijk Sterrenburg

31 juli 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / ALBLASSERDAM - De E-wheels die sinds januari in de Dordtse wijk Sterrenburg rijden, zijn zo'n succes dat binnenkort ook Dubbeldam en Stadspolders van die kleine, elektrische taxi-karretjes krijgen.

"We zitten nu al op meer dan 180 ritjes per week en het groeit maar door", weet initiatiefnemer Milco Hoffmann; "het concept is simpel. Een wijkbewoner belt ons en we staan met een minuut of tien voor de deur".

De E-Wheels richten zich puur op de wijk. "Het is kleinschalig vervoer, niet concurrerend maar juist aanvullend op stadsbussen en taxi's. We maken ritjes van 250 meter tot zo'n drie kilometer voor een vaste prijs van twee euro. Binnen het uur is een retourrit gratis. En we hebben strippenkaarten voor vaste klanten. Dan betaal je 1 euro 65 per rit", aldus Hoffman.

Springplank
De prijzen zijn zo laag omdat er gewerkt wordt met vrijwilligers. De ene vindt het werk door de omgang met dankbare klanten leuk, de ander ziet het als een mogelijke springplank naar een betaalde baan. "Om die reden ga ik ook samenwerken met de Sociale Dienst Drechtsteden", zegt Hoffmann, die als enige een boterham verdient met z'n E-Wheels.

De sociale dienst wil mensen met 'afstand tot de arbeidsmarkt' als chauffeur op de mini-taxi's inzetten. Niet alleen de vrijwilligers maken het concept tot een succes, vertelt hij: "Ook de sponsoring door winkeliers in Sterrenburg is belangrijk. Dankzij hen kon ik die twee karretjes aanschaffen." Ze kosten 18 mille per stuk.

Alblasserdam
Ook in Dubbeldam en Stadspolders hoopt Hoffman snel te kunnen gaan rijden met z'n karretjes: "Dankzij een supermarktondernemer, die in beide wijken zit, kunnen we daar ook beginnen. Uiteindelijk kunnen we het concept uitrollen over de hele stad. Misschien zelfs verder, want Alblasserdam heeft ook al belangstelling getoond."

De klanten zijn enthousiast. Het zijn veelal ouderen of mensen die moeilijk ter been of kortademig zijn. "Zo'n tachtig procent van de ritjes is van en naar het winkelcentrum", weten de chauffeurs; "maar mensen gaan ook met ons naar het ziekenhuis of op bezoek bij familie of vrienden in de wijk. De E-Wheels hebben echt een sociale functie."

Bron: RTV Rijnmond.
Foto: Wim van de Pol.

Deel dit bericht met je vrienden!