zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Drankpakken en blik nu ook bij het plastic afval

20 juli 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Conservenblikjes en drankenkartons worden vanaf nu apart ingezameld in Dordrecht. Het blik en de lege pakken sap en zuivel kunnen in de zak bij het plastic verpakkingsafval. De grondstoffen uit dit afval worden vervolgens door HVC gescheiden en klaargemaakt voor hergebruik. 

Jaarlijks komt in Nederland 70.000 ton aan drankenkartons op de markt. Deze pakken zijn gemaakt van plastic, karton en aluminium. Waardevolle grondstoffen, die hergebruikt kunnen worden. De drankkartons en het blik kunnen gewoon in de zak bij plastic verpakkingsafval. Er komt dus geen aparte zak of kliko bij. Zo kunnen Dordtenaren op een eenvoudige manier een steentje bijdragen aan een beter milieu.
Afval is grondstof
Wethouder Rik van der Linden benadrukte tijdens een rondgang op de Milieustraat het belang van afvalscheiding. "Afval is grondstof, dat is steeds meer de basisgedachte. Van het ingezamelde plastic kunnen weer broodtrommels, tennisballen en bermpaaltjes worden gemaakt. Het ingezamelde blik wordt verwerkt tot fietsen of zelfs vliegtuigonderdelen. En het aluminium uit drankenkartons is weer een basis voor emmers en pannen. Zonde dus om niet opnieuw te gebruiken."

Circa 53% van het afval in Dordrecht wordt gescheiden. Het doel is dit percentage verder te verhogen. Hierover wil de gemeente dit najaar in gesprek met raadsleden en bewoners.
Koploper in afvalstromen
Bij de Milieustraat kunnen Dordtenaren inmiddels al 27 verschillende afvalstromen inleveren. Daarmee is het een koploper in Nederland. De ingeleverde elektrische apparaten worden overigens door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ontmanteld. Dat zorgt naast hergebruik van grondstoffen ook voor belangrijke werkgelegenheid.
Vergroot de Hoop
Dat afval waardevol is, blijkt wel uit de actie Vergroot de Hoop. Deze actie roept inwoners op het snoeisel van taxushagen te doneren. In dit snoeisel zit de stof baccatine, een basisgrondstof voor chemotherapie. Elke kuub snoeisel is goed voor 1 chemotherapie. Daarnaast doneert stichting ‘Vergroot de Hoop’ per kubieke meter ingezameld taxussnoeisel 50 euro aan Stichting KiKa. Veel Dordtenaren hebben al bijgedragen door het snoeisel in te leveren op de Milieustraat. Dat kan nog tot en met 31 augustus.
Afvalkalender
De ophaaldag van het plastic verpakkingsmateriaal, de drankenkartons en blik blijft hetzelfde. In de afvalkalender van HVC staat wanneer het wordt opgehaald. De afvalkalender is ook als gratis app beschikbaar voor iOS (iTunes) en Android (Google Play).

Lees meer over:

duurzaam milieustraat afval
Deel dit bericht met je vrienden!