woensdag 23 september 2020

Alles over Dordrecht

Huib Hoogendijk:

20 juli 2015 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Zorgverzekeraars Achmea en VGZ hebben de doorslag gegeven bij het afketsen van de fusie tussen het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis.

"Bij een fusie zouden de zorgverzekeraars te weinig invloed hebben op de prijzen. Dat is volgens mij de kern van de zaak." Dat zegt Huib Hoogendijk van Zorgbelang Zuid-Holland, onderdeel van de landelijk patiënten federatie NPCF. Hij deed zijn uitspraken zaterdag in een uitzending van Studio De Witt op Drechtstad FM.

Eerder deze week werd bekend dat de Autoriteit Consument en Markt(ACM) de fusie tussen de ziekenhuizen verbood. Dit was de eerste keer dat dit in Nederland gebeurde. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis, onderdeel van de Rivas Groep, werken al langere tijd intensief samen. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) had eerder dit jaar wel toestemming gegeven voor de fusie.

"Naast het feit dat de zorgverzekeraars tegen waren, merk ik ook steeds meer weerstand bij de politiek tegen fusies van ziekenhuizen", aldus Hoogendijk. En "De opvattingen over fusies zijn veranderd. Marktwerking en samenwerking staan tegenwoordig op gespannen voet met elkaar."

Hoogendijk noemde Achmea en VGZ arrogant omdat zij geen nadere uitleg willen geven over de weerstand tegen de fusie. "Daar word ik niet vrolijk van. De bal ligt bij de zorgverzekeraars, zij moeten aangeven hoe het verder moet. Maar ook de politiek zal hier iets van moeten vinden."
De ziekenhuizen overwegen nog of zij in beroep gaan tegen de beslissing van de ACM. Over drie weken zal meer duidelijk zijn. Hoogendijk verwacht niet veel van een eventueel beroep bij de rechter.

Bron: Drechtstad FM

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!