donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Drukbezochte hagepreek in het Hof

20 juli 2015 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Op zondagmiddag 19 juli werd de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 in het Hof herdacht. Een paar honderd aanwezigen was aanwezig om na te denken over vrijheid van woord en gedachte. Alle zitplekken waren bezet.

Tijdens de officiële herdenking werden er door leerlingen van de Statenschool 12 vlaggen opgehesen van de 12 steden die tijdens de Staenvergadering hun bijeenkomst hielden. Loco-burgemeester Piet Sleeking hield een korte toespraak.
Verder werden ook psalmen gezongen uit de berijming van de 16e eeuw, op hele noten.

Het Platform Raad van Kerken greep deze gelegenheid aan om voorafgaand aan de officiële herdenking stil te staan bij waar het toen concreet om ging: de vrijheid om in God te geloven zoals je denkt dat dat moet. Algemeen bekend is dat de protestanten niet openlijk in de steden konden samenkomen en zogenaamde hagepreken hielden. Door de vrijheid van godsdienst van 1572 werd dat anders. Een reden om nog altijd dankbaar voor te zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!