donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht als naam bekend tot ver buiten de stad

11 juli 2015

DORDRECHT – De naam Dordrecht komt buiten Dordrecht ook voor. In Ootmarssen staat het tegenover de stamkroeg van kunstenaar Ton Schulten op een muur geschilderd. Nieuw-Dordrecht,  als dorp onder de vlag van Emmen, komt ook uit Dordtse historie voort. Daarnaast waren er oorlogsschepen onder de naam Dordrecht.  In Zuid-Afrika is Dordrecht ook een plaats.  Wie over Texel fietst, komt ook Dordrecht tegen. Het verhaal daarachter is geschreven op de website van Texel:

Ongeveer 100.000 jaar geleden is Texel ontstaan rond de stenen die achterbleven na de ijstijd. Met de over overheersende wind uit het zuidwesten werd zand uit de Noordzee aangevoerd, waardoor er langs de hele Nederlandse kust een zandrichel ontstond. Verschillende stormvloeden sloegen daar gaten in en spoelden het achterliggende veen weg. Hierdoor ontstonden er verschillende eilanden, waaronder Texel en Eierland. Daar tussen lagen zandplaten met geulen met bekende namen als Slufter en Roggesloot.

In de Roggesloot werd veel vis, voornamelijk rog gevangen, vandaar de naam. In 1630 is men, in de luwte tussen Texel en Eierland, begonnen met het zetten van rietschermen om het zand tegen te houden. In 1855 is een tweede dijk meer zeewaarts aangelegd. Toen deze dijk nauwelijks klaar was nam de zee wraak: een aantal gaten werden erin geslagen: waaronder de Muy, de Kleine en Grote Slufter. De Grote Slufter, die ten Noorden lag van de Kleine is weer verdwenen en de Muy is afgesloten van de zee. De Kleine Slufter bleef open en kennen we nu als de Slufter. Texelse boeren wilde zich niet vestigen op het nieuwe land achter de dijk omdat de grond te arm was. Van de overkant kwamen de boeren; hetgeen nog terug te vinden is in de namen van de boerderijen, zoals Leiden, Dordrecht en 's Hertogenbosch.
www.texel.nl

(reacties welkom bij Dordrecht.net met nog meer Dordtse voorbeelden).

Lees meer over:

dordrecht texel
Deel dit bericht met je vrienden!