zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Palliatieve Unit in ASz bestaat tien jaar, palliatieve zorg wordt breder

7 juli 2015

DORDRECHT - De ‘Palliatieve Unit’ op de afdeling Oncologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis bestaat deze zomer tien jaar. Na de zomervakantie wordt de zorg aan ongeneeslijk zieke patiënten in het ziekenhuis uitgebreid naar andere verpleegafdelingen, door middel van een team op afroep: het ‘Consultatief Palliatief Team’.

“Een palliatieve patiënt is een patiënt die niet meer kan genezen van zijn of haar ziekte”, leggen Bea Tolenaars en Janneke Louws uit. Zij zijn allebei gespecialiseerd als palliatief verpleegkundige en werken al jaren op de Palliatieve Unit. “In veel gevallen gaat het om mensen die uitgezaaide vormen van kanker hebben. Daarom werd de unit tien jaar geleden opgericht als onderdeel van de afdeling Oncologie.” In het Albert Schweitzer ziekenhuis is dat afdeling B3 op locatie Dordwijk.

Tolenaars en Louws leggen uit: “Hier hebben wij acht zogeheten ‘palliatieve bedden’. Hoewel onze patiënten niet meer beter kunnen worden, kunnen we nog veel voor hen doen. Mensen zijn in hun laatste levensfase, maar niet per se stervende. Samen met de artsen richten wij ons op het bestrijden van ongemakken als pijn, benauwdheid of misselijkheid. We streven naar de beste kwaliteit van leven in de tijd die er nog is.” Ook kan er levensverlengende therapie gaande zijn, zoals bestraling of chemotherapie. “Wij doen ons best om patiënten in een stabiele conditie te brengen. Als dat lukt, is het de bedoeling dat meneer of mevrouw weer naar huis kan, of naar een verpleeghuis, of een hospice. Wij zijn dus geen ‘stervensafdeling’, al komt het natuurlijk wel voor dat hier mensen overlijden.”

De palliatief verpleegkundigen hebben allebei zitting in het nieuwe Consultatief Palliatief Team. Voorzitter hiervan is oncoloog Joan van den Bosch. Hij vertelt: “Palliatieve patiënten hebben inderdaad vaak kanker, maar lang niet altijd. Ook op bijvoorbeeld de long-, hart- en neurologieafdeling zijn palliatieve patiënten opgenomen. Niet alle zorgverleners in ons ziekenhuis hebben uitgebreide kennis over palliatieve behandelmogelijkheden. Ons team gaat daarbij helpen.” Alle afdelingen kunnen voortaan, wanneer zij een palliatieve patiënt hebben, een beroep doen op collega's die deze kennis wel hebben (oncologen, pijnspecialisten, geriaters, psychologen, geestelijk verzorgers en verpleegkundigen met diverse specialisaties).

Van den Bosch: “Teamleden komen dan naar de patiënt toe en bekijken de mogelijkheden. Het team geeft aan de verpleegafdeling een advies op maat over wat het beste zou zijn voor deze patiënt. De bedoeling is dat dit advies ook positief doorwerkt in de thuissituatie, verpleeghuis of hospice. Dat kan heropname in het ziekenhuis voorkomen. We willen ook huisartsen in deze adviesstructuur gaan betrekken, zodat palliatieve zorg in de regio gestroomlijnd gaat verlopen tussen alle zorgverleners.”

Palliatieve zorg bestaat voor een belangrijk deel uit complementaire zorg, ofwel ‘verwenzorg’. Tolenaars: “Wij geven al jaren hand- en voetmassages en we werken met aromatherapie en muziek. Warme, menselijke aandacht is voor deze patiëntengroep belangrijk. Het doet soms wonderen.” Louws: “Mensen met veel pijn of angst kunnen na een massage vaak heerlijk slapen. Tijdens deze aandacht, krijgen we ook vaak dieper persoonlijk contact, waarbij we erachter komen wat patiënten graag nog zouden willen of wat hen bezighoudt.”

Na de zomervakantie wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis stilgestaan bij tien jaar palliatieve zorg, tijdens een symposium voor zorgverleners uit de regio. De datum staat nog niet vast, maar huisartsen, verplegenden/verzorgenden en andere zorgverleners kunnen alvast hun belangstelling kenbaar maken met een mail naar j.louws@asz.nl.

Foto: Palliatief verpleegkundigen Bea Tolenaars (links) en Janneke Louws geven een ontspannende voetmassage aan patiënt meneer Versluis.

Lees meer over:

asz palliatief
Deel dit bericht met je vrienden!