donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Park Louterbloemen Gemeentelijk Monument

29 juni 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Parkbos Louterbloemen, gelegen in het gelijknamige industrieterrein, krijgt de status van gemeentelijk monument. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten op verzoek van een inwoonster van Dordrecht die onderzoek heeft gedaan naar de waarde van het park. De welstands- en monumentencommissie ondersteunt het verzoek, de beheerder Havenbedrijf Rotterdam heeft geen bezwaar. Het havenbedrijf heeft plannen om het park groener in te richten en beter bereikbaar te maken. Dit past goed bij de monumentenstatus.

Parkbos Louterbloemen is het resterende deel van een buitenplaats die in 1854 is aangelegd in opdracht van eigenaar Pieter Blussé van Oud-Alblas. Deze reder, uitgever en politicus liet de buitenplaats rijk beplanten met bijzondere planten. In het parkbos zijn nog steeds enkele oude bomen en bijzondere plantensoorten aanwezig. Na de aanleg van bedrijventerreinen en het graven van de Zeehaven is Louterbloemen nu een groene oase in een industriegebied. Vanwege de cultuurhistorische waarde wil het college het park nu aanwijzen als gemeentelijk monument. Het voornemen ligt vanaf 6 juli zes weken ter inzage. Pas na deze periode en de behandeling van eventuele reacties neemt het college een definitief besluit.

Lees meer over:

monument louterloemen
Deel dit bericht met je vrienden!