donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Watermuzikant en stadsbeiaardier openen serie ‘Torenmuziek 2015’

25 juni 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Donderdagavond 2 juli vermaken watermuzikant, draaiorgelier en trompettist Reinier Sijpkens en stadsbeiaardier Boudewijn Zwart het publiek met een ludiek concert. De één speelt vanaf het water, de ander vanaf de toren. Een concert ‘van grote diepgang’ en ‘van hoog niveau’. Het openluchtconcert begint om 19.00 uur bij de Lombardbrug op het Stadhuisplein.

Daar mengen de trompet- en draaiorgelklanken vanaf het water zich met de nieuwe klokken vanuit de Stadhuistoren. Daarna brengt Reinier op de Pottenkade, naast de Grote Kerk. Reinier met zijn bootje ‘De Notendop’ een Serenade aan Dordrecht brengt daar een Muzikale Serenade aan de stad. Dit wordt beantwoord met het handmatigluiden van de klokken in de Grote Kerkstoren door vrijwilligers.

Wie aan dat luiden mee wil doen, moet om kwart voor acht met Boudewijn mee naar boven in de Grote Kerkstoren. Na het luiden spelen de muzikanten een ‘jamsessie’ in samenspel met de reusachtige klokken van de Dordtse beiaard. De beiaardier vervolgt het programma met een Jukebox-selectie van bekende filmmuziek.

Aan de voet van de toren mag het publiek zelf een nummer kiezen uit de Jukebox-lijst. De keuze wordt direct aan de beiaardier doorgeseind. Let op: Wie ’t eerst komt, het eerst maalt! Om kwart voor negen ontmoeten de muzikanten elkaar in de Torenhal van de Grote Kerk. Daar wordt van het publiek een levend carillon gemaakt. Een feest voor het hele gezin.

Exact tijdschema:

Een Concert van 'Hoog Niveau' en 'Grote Diepgang' door Boudewijn Zwart & Reinier Sijpkens:

19.00 uur: Stadhuistoren/Lombardbrug - Muzikale dialoog tussen Boudewijn Zwart (Stadhuisbeiaard) & Reinier Sijpkens (‘De Notendop’)     
19.30 uur: Pottenkade (waterkant naast de Grote Kerk) - Reinier Sijpkens brengt een Serenade aan Dordrecht
19.45 uur: Vanuit de Grote Kerkstoren: Klokluiden voor vrijwilligers. Wie mee wil luiden, moet zich uiterlijk 19.45 uur verzamelen in de Torenhal
20.00 uur: Pottenkade/Grotekerkstoren - Opnieuw een muzikale dialoog tussen Boudewijn en Reinier, maar nu met de beiaard van de Grote Kerkstoren.
20.15 uur: Grote Kerkstoren - Jukebox-concert - Vanaf de toren speelt Boudewijn Zwart een selectie van filmmuziek. Het publiek kan onder aan de toren een keuze doorgeven uit de muzieklijst. De keuze wordt direct doorgeseind aan de beiaardier. Let op: Wie ’t eerst komt, het eerst maalt!
20.45 uur: Torenhal: Ontmoeting met Reinier en Boudewijn. Het publiek wordt ingeschakeld als levend carillon.
21.00 uur: Torenhal: Afsluitende receptie met een hapje en een drankje.

Hoe het ontstond:
Jaren geleden, op eenzame hoogte, strooide beiaardier Boudewijn Zwart vanaf de Westertoren in Amsterdam zijn bronzen klanken uit over de daken van de oude binnenstad. Plotseling klonk vanaf beneden een aanlokkelijk trompetsignaal. Het was het geluid van watermuzikant Reinier Sijpkens. Vanuit zijn eenpersoons bootje ‘De Notendop’slingerde hij met grote diepgang zijn muziek torenhoog de lucht in. Spontaan beantwoordden de muzikanten boven en beneden elkaars muziek. Een uniek Duo werd geboren. Sindsdien klinkt de muziek van Reinier en Boudewijn bij goed weer iedere dinsdag rond de kerktorens van de Amsterdamse grachten. Zij spelen muziek van Sweelinck tot Bach, van Mozart tot Brahms, maar ook populaire toppers als ‘Que sera’, ‘What a beautiful world’ en ‘Funiculì Funiculà’.

Watermuzikant Reinier Sijpkens maakte het bootje ‘De Notendop’, ontwierp een miniatuur kerkorgel en liet dat bouwen door Henk Smit. Daarnaast speelt hij diverse blaasinstrumenten,

Vervolgens maakte hij allerlei klassieke arrangementen "in een notendop" van 1 à 2 minuten (met orgel/ trompet en verrassingen) die goed klinken in het decor van watersteden.

Hij bracht een ode aan de mensen op de bruggen in Amsterdam, Utrecht, Leiden, Delft, Gouda, Enkhuizen, Alkmaar, Venetie, Oudewater, Brugge, Hoorn en nog vele andere steden. Het resultaat kunt u beleven tijdens het openingsconcert van Torenmuziek Dordrecht.

In dit water- en luchtconcert speelt Reinier vanaf het water, en speelt Boudewijn vanaf de toren. Doel is het uit te laten te laten monden in een onvergetelijke happening waar jong en oud alleen maar vrolijk van worden. Reinier zal het publiek op de Pottenkade zo persoonlijk mogelijk toespelen. In de Torenhal laat Reinier horen dat hij op meerdere instrumenten thuis is. Zo speelt hij buikorgel, pling-plongviool en maakt hij van het publiek een levend carillon. Een artiest pur sang!

De Jukebox-lijst met ‘Filmmuziek’, waaruit het publiek kan kiezen, is als volgt: (Let op: vanwege tijdlimiet kan niet alle muziek gespeeld worden. Wie ’t eerst komt, ’t eerst maalt. Vanaf 19.45 uur opgeven in de Torenhal)

01    Amélie
02    Babe (pizzicato van Delibes)
03    Beauty And The Beast
04    Moon River (Breakfast At Tiffany’s)
05    Raindrops Keep Falling On My Head (Butch Cassidy)
06    Fly (Intouchables)
07    Love Theme (Godfather)
08    I Wan’na Be Like You (Jungle Book)
09    The Heart Asks Pleasure First (The Piano)
10    Schindler’s List
11    Air On The ‘G’ String (Seven)
12    Aria Goldberg Variations (Silence Of The Lambs)
13    The Good, The Bad And The Ugly
14    The Flower Duet (True Romance)
15    Game Of Thrones

Lees meer over:

pottenkade lombardplein
Deel dit bericht met je vrienden!