zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Een uur geen water op de verpleegafdelingen ASZ Dordtwijk

25 juni 2015

DORDRECHT - Op de avond van woensdag 1 juli komt er in de hele oudbouw van de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis (op vrijwel alle verpleegafdelingen) vanaf 21.00 uur, een uur lang, geen water uit de kraan. Al vanaf 19.00 uur koelt bovendien het warme water af.

Voor opgenomen patiënten betekent dit onder meer dat zij op 1 juli niet kunnen douchen tussen 19.00 en 22.00 uur. De Spoedeisende Hulp/Observatorium en de afdeling Klinische Geriatrie bevinden zich in de nieuwbouw en hebben wel water.

De watertoevoer wordt helemaal afgesloten, omdat het ziekenhuis afsluiters moet gaan vervangen en plaatsen in het hoofdleidingsysteem. Het netwerk van waterleidingen in het gebouw is nu nog één groot geheel, zoals dat tijdens de bouw eind jaren 80 gebruikelijk was. Door strengere regelgeving om onder meer de bacterie legionella tegen te gaan, moet het leidingnet nu worden opgeknipt in stukjes, om het in de toekomst beter te kunnen beheersen.

Het aanbrengen van deze ‘knippen’ kan alleen als het leidingnet helemaal leeg is. De hoofdleiding moet letterlijk worden doorgezaagd. Dit is nog nooit eerder gebeurd en is een ingrijpende operatie. Aan de standaard noodvoorraad water (de reinwaterkelder) heeft het ziekenhuis niets; er is namelijk geen gebrek aan water, het gaat erom dat de leidingen in het gebouw leeg moeten zijn.

Het ziekenhuis neemt een groot aantal maatregelen om het comfort en de veiligheid te waarborgen. Alle verpleegafdelingen krijgen pakken drinkwater. Op strategische plekken worden vooraf watertanks van 1000 liter geplaatst en gevuld, waar met emmers water getapt kan worden om toiletten handmatig door te spoelen. Afdelingen zullen de patiëntenzorg en het gebruik van spoelende apparatuur zo organiseren, dat een minimale hoeveelheid water nodig is en patiënten toch niets tekort komen.

Brandhaspels in het gebouw zijn tijdelijk niet bruikbaar, de handblussers die ernaast hangen moeten de functie overnemen. De brandweer kijkt vooraf en tijdens de avond zelf nauwlettend mee. Bedrijfshulpverleners zijn op de been voor de veiligheid en als aanspreekpunt bij mogelijke problemen. Vrijwilligers staan bij de watertanks.
 
Op afdelingen met processen die niet onderbroken mogen worden, komen speciale maatregelen zodat alles kan doorgaan. Het Albert Schweitzer ziekenhuis biedt alvast excuses voor de overlast aan en gaat ervan uit dat met ieders inspanningen het weliswaar een bijzondere, maar toch goed verlopende avond zal worden.

Lees meer over:

asz dordtwijk
Deel dit bericht met je vrienden!