zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Patrizia Filia is weer helemaal terug van weggeweest

12 juni 2015

DORDRECHT - Patrizia Filia, Dordts theatermaakster werd in 1953 geboren in Savoië uit Sardijnse ouders. Begin jaren zestig van de vorige eeuw verhuisde ze naar Turijn, waar ze hedendaagse dans studeerde. Ze maakte choreografieën, speelde straattheater en in een film. In 1982 vertrok ze naar Amsterdam waar ze haar eigen theaterstijl verder ontwikkelde.

In 1988 verkaste ze naar Dordrecht en richtte in 1989 de Stichting de LuiaardVrouwe op. Vanaf dat jaar combineerde ze het regisseren met het schrijven van theaterteksten en theaterbewerkingen. Haar theaterwerk was te zien in Italië, Nederland, België, Duitsland, Engeland, Hongarije, Griekenland, Verenigde Staten, Turkije, Frankrijk.

Na een korte theater-pauze zo rond haar 60ste verjaardag, is ze inmiddels weer volop bezig. Hieronder even een overzichtje van haar nieuwste activiteiten:

- Haar nieuwe boek ‘Sapfo, een dichteres van Lesbos’ is net uit bij uitgeverij Liverse. Het boek (zie foto) vertelt in een dialoogante vorm over het leven van Sapfo, die ongeveer 600 v.Chr. op het Griekse Lesbos leefde. Ze is bekend als de dichteres van liefde en verlangen en staat als een lichtend baken aan het begin van de literatuurgeschiedenis.

- Op 27 juni komt haar korte regie ‘RONNIE, een monoloog naar ‘Bigma’s kleinkind’ van Marita Staf en Ronald W. Clark jr. op de planken in het Energiehuis in het kader van het D.O.P. Festival. (Ronnie gaat over een gevangene die al meer dan tweeëntwintig jaar in een gevangenis in Florida zit, in afwachting van de dag van zijn executie). 

- In juli wordt haar ‘Medea’ in Italië uitgevoerd, in combinatie met de cantate ‘Medée’ van Louis-Nicola Clérambault.

- Ten slotte komt eind augustus bij Liverse haar bundel ‘Kop leeg’ uit, met autobiografische gedichten over haar kindertijd. 

Kortom Patrizia Filia is weer helemaal terug van weggeweest.

Lees meer over:

theater teksten luiaard/vrouwe
Deel dit bericht met je vrienden!