zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Het Parkhuis heeft primeur van een Tovertafel in de regio

2 juni 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Parkhuis heeft in de regio de primeur om een Tovertafel in gebruik te mogen nemen. De officiële onthulling en ingebruikname vindt plaats op woensdag 10 juni in het bijzijn van cliënten en de cliëntenraad.

De Tovertafel is een nieuw spelconcept. Het bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op een (eet)tafel. Deze lichtprojecties zijn interactief, dat wil zeggen er wordt gereageerd op de beweging van handen en armen. Voor de onlangs ontwikkelde Active Cues Tovertafel zijn tot nu toe zeven spellen (games) ontwikkeld om ouderen met dementie op fysiek, sociaal en mentaal vlak te stimuleren.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat gebruik van de Tovertafel een positieve invloed heeft op de emoties en sociale activiteit van ouderen met dementie en dat zij duidelijk meer gaan bewegen.

De Tovertafel kan gezien worden als een grote projector die bewegende beelden, bijvoorbeeld vallende blaadjes, op de tafel projecteert. Sensoren registreren handbewegingen en de projecties reageren daar weer op. Zo kunnen de blaadjes weer worden 'weggeveegd'. Er wordt als het ware gespeeld met licht. Dit stimuleert het bewustzijn en de coördinatie en prikkelt dementerende mensen om te reageren op wat ze zien. Het Parkhuis is de achtste zorgorganisatie in Nederland die de tovertafel in gebruik neemt.

Lees meer over:

zorginstelling tovertafel
Deel dit bericht met je vrienden!